NICE

Xτύπησαν τα σύμβολα Liberté, égalité, fraternité

 

 

Της Χρύσως Αντωνιάδου

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεβάζουν στο πι και φι φωτογραφίες από το νέο συγκλονιστικό χτύπημα των τρομοκρατών στη Νίκαια. Ο κόσμος γράφει, σχολιάζει, μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα και εύχεται πως το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα να μην είναι στη δική του πατρίδα, εκεί που περνά τις διακοπές, που σπουδάζει το παιδί του και που ζουν οι γονείς του.

Η τρομοκρατία δεν είναι πια ο αόρατος κίνδυνος. Είναι μέσα στις πατρίδες μας, έξω από την πόρτα μας, στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, σε χώρες που ανέχτηκαν για χρόνια τη διαφορετικότητα και ακόμη και σε κοινωνίες που είναι ανοικτές στους ξένους.

Αυτή τη φορά το τρομοκρατικό χτύπημα έγινε σε μια συμβολική μέρα, την εθνική ημέρα της Γαλλίας, σε μια τουριστική πόλη που συχνάζει η ελίτ του δυτικού κόσμου, στη Promenade des Anglais, που είναι ο δημοφιλέστερος δρόμος της πόλης, το σύμβολο της καλής ζωής και της οικονομικής ευμάρειας. Όπως διαβάζω στο διαδίκτυο, το όνομά της το οφείλει στους Βρετανούς που περνούσαν τον χειμώνα τους εκεί, στην πόλη με την πανοραμική θέα και το μεσογειακό κλίμα.

Στην καρδιά της ευμάρειας

Η Νίκαια βρίσκεται στην Κυανή Ακτή, ένα από τα γνωστά τουριστικά θέρετρά της, και λιμάνι στη νότια Γαλλία. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο η πόλη πήρε το όνομά της από τους Έλληνες της Μασσαλίας που δημιούργησαν τον οικισμό και το λιμάνι, και έδωσαν το όνομα Νίκαια προς τιμή της θεάς Νίκης, λόγω της υπερίσχυσής τους έναντι ενός γειτονικού λαού.

Θεωρείται από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα της Γαλλίας και μια πόλη που χαράσσει πορεία από μόνη της κυρίως λόγω της τουριστικής της ανάπτυξης και του λιμανιού, και της εγγύτητας με την αποθέωση της κοσμοπολίτικης ζωής, τις Κάννες, το Μόντε Κάρλο και το Μονακό.

Οι φωτογραφίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων, των επαγγελματιών φωτογράφων αλλά και του απλού κόσμου που έζησε τη φρικιαστική νύκτα της 14ης Ιουλίου κάνουν τον γύρο του κόσμου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανυποψίαστοι…

Άλλος ένας προβληματισμός γράφεται στο διαδίκτυο για τις συνέπειες της τρομοκρατίας. Μιας τρομοκρατίας που εκφράζεται στη χειρότερη της μορφής, χτυπώντας στο «ψαχνό» ανυποψίαστους ανθρώπους την ώρα που αμέριμνοι χαίρονται τη ζωή, διασκεδάζουν, πάνε στη δουλειά τους, περνούν ώρες με τα παιδιά τους. Η φωτογραφία του νεκρού παιδιού που το σκέπασαν οι αστυνομικές Αρχές και μιας κούκλας πεταμένης δίπλα του, θα υπενθυμίζει πως η τρομοκρατία δεν ξεχωρίζει κανέναν. Μήπως όμως παρόμοιες φωτογραφίες δεν έκαναν τον γύρο του κόσμου και για τα παιδιά της Συρίας;

Οι τρομοκράτες του ISIS χτυπούν ανελέητα, εκεί που θέλουν να δημιουργήσουν συνέπειες. Συνέπειες που έχουν πρωτίστως να κάνουν με τον παράγοντα άνθρωπο, (απώλειες ζωών, σοβαρές σωματικές βλάβες, ψυχολογικά προβλήματα).

Χτυπούν σύμβολα, πολιτισμούς, αξίες και ιδέες. Η 14η Ιουλίου δεν είναι μια τυχαία μέρα. Είναι η εθνική επέτειος των Γάλλων που την τιμούν μεγαλοπρεπώς. Μια χώρα που έγραψε ιστορία για την επανάστασή της και που ενθάρρυνε την εξέγερση και άλλων ευρωπαϊκών λαών. Μια χώρα που έκανε πράξη τις αρχές “Liberté, égalité, fraternité”, της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.

Η τρομοκρατία όμως χτυπά και την οικονομία και δημιουργεί προβλήματα σε βασικούς τομείς της, συνήθως εκεί που εξαρτάται μια χώρα ή μια περιοχή. Επιδρά στην κοινωνία και στην ψυχολογία των ανθρώπων που βιώνοντας ένα τρομοκρατικό επεισόδιο δεν μπορούν να είναι πια οι ίδιοι.

Άλλο ένα τρομοκρατικό χτύπημα, στη χώρα της Δημοκρατίας. Μέχρι να ακουστεί το επόμενο και το επόμενο… Η γενικότερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ενδυναμώνει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο ευρωπαϊκό έδαφος, σε μια Ευρώπη που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της και να εξέλθει από τα οικονομικά χτυπήματα των τελευταίων χρόνων.

Οικονομικές επιπτώσεις

Γιατί πέραν από την απώλεια της ανθρώπινης ζωής που είναι υπεράνω και δεν ανταλλάσσεται με απολύτως τίποτα, οι επιθέσεις δημιουργούν αλυσιδωτές επιπτώσεις και οικονομικά κόστη στις χώρες που οι τζιχαντιστές και οι κάθε τζιχαντιστές αποφασίζουν να χτυπήσουν.

Έτσι, συνυπολογίζονται δαπάνες για την αποκατάσταση ή συντήρηση ατόμων που έχουν υποστεί σωματικές βλάβες, χάνονται μισθοί για τους τραυματίες, καταστρέφονται κτήρια και άλλες υποδομές και αρχίζει η φθίνουσα πορεία της εμπορικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης.

Οι κρατικοί προϋπολογισμοί βαραίνουν από δαπάνες για ενίσχυση της ασφάλειας και της λήψης μέτρων για καταπολέμηση της τρομοκρατίας αντί να αυξάνονται οι δαπάνες για ενίσχυση του κοινωνικού ιστού. Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώνονται να παραχωρούν αποζημιώσεις σε θύματα και εταιρείες που έχουν πληγεί από τις επιθέσεις, αυξάνουν το κόστος για ασφάλειες.

Οι χρηματαγορές παίζουν γιο – γιο μέχρι την επόμενη μεγάλη αναμπουμπούλα. Γενικότερα, οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι τροχοπέδη για την κατανάλωση. Ο κόσμος το σκέφτεται. Κλείνεται, περιορίζει τις εξόδους και εξορμήσεις του σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, μεγάλα εμπορικά κέντρα και χώροι μαζικής εστίασης. Μέχρι να βρει τον εαυτό του και να ακούσει για ένα νέο χτύπημα σε μια άλλη χώρα.

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα έγινε, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, σε μια περιοχή που ανθίζει από τουρισμό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να πληγεί ο τουρισμός και μαζί με αυτόν και οι αερομεταφορές που περνούν τη δική τους …. ιστορία από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Τα ασφάλιστρα των αερομεταφορών, ακόμη και των σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς ολόκληρη η Ευρώπη στηρίζεται σε αυτές, αυξάνονται, την ίδια ώρα που μειώνεται ο αριθμός όσων ταξιδεύουν.

Μάλιστα το ανησυχητικό είναι πως η επανάληψη των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην ίδια χώρα την κατατάσσει στη συνείδηση του τουριστικού κοινού, στην κατηγορία των κρατών που πλήττονται από τρομοκρατικά χτυπήματα, γεγονός που αποθαρρύνει τη ροή τουριστών.

H Ευρωπαϊκή Ένωση, που χώρες της υποθάλπουν τρομοκράτες, πιέζεται να πάρει επιτέλους κάποια σοβαρά μέτρα. Απεδείχθη πόσο απροετοίμαστη είναι να δεχθεί στα εδάφη της τα θανατηφόρα χτυπήματα του Ισλάμ. Μετά τη Νίκαια ποιος θα πάρει σειρά; Άλλη μια πόλη της Γαλλίας, άλλη μια πρωτεύουσα της Ευρώπης;