thumbnail

Όταν πάσχετε από κρίσεις άγχους

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση που σας προκάλεσε ίδρωτα, ταχυκαρδία και δύσπνοια; Πιθανότατα δεν υποστήκατε καρδιακή προσβολή, αλλά μια επίθεση άγχος (anxiety attack). Εάν πάσχετε από διαταραχές άγχους, το να μάθετε να το διαχειριστείτε είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεραστείτε. Το άγχος χαρακτηρίζεται ως ακραία αντίδραση στις καταστάσεις φόβου. Όταν κάποιος σας ακολουθεί σε ένα σκοτεινό σοκάκι, αυτά τα συναισθήματα άγχους της ταχυπαλμίας και των ιδρωμένων παλαμίων οδηγούν στην αύξηση των αισθήσεων και στον ανέβασμα της αδρεναλίνης που μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Αυτό ονομάζεται ο σύνδρομο πολέμα η πέταξε (fight or flight syndrome).

Στην περίπτωση του συχνού άγχος, τα συναισθήματα φόβου είναι στην ουσία τρόμος για μια συγκεκριμένη κατάσταση και όχι για την ίδια κατάσταση. Για παράδειγμα το να κολλήσετε στην κίνηση μπορεί να προκαλέσει κρίση άγχους για το τι μπορεί να συμβεί όταν πάτε αργά στην δουλειά σας. Ξεκινώντας μια νέα δουλειά μπορεί να φέρει κρίσεις άγχους. Δεν ξέρετε κανέναν και ο φόβος του άγνωστου μπορεί να σας φέρει πανικό.

Ο καθένας μπορεί να βιώσει πανικό ή άγχος σε μικρές δόσεις. Όπως και στο παράδειγμα πολέμα ή πέταξε αυτό μπορεί να σας σώσει τη ζωή σας. Σε νέες καταστάσεις πανικοβαλλόμαστε, αλλά όταν η φόβοι μας δεν γίνουν πραγματικότητα το άγχος σταματάει. Άλλα για κάποιον με χρόνιο άγχος, αυτό δεν συμβαίνει. Κάθε κατάσταση που προκαλεί άγχος δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια εξαιρετικά αγχωτική κατάσταση που προκαλεί άγχος ως τρόπο αντιμετώπισής της. Τέτοιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Εάν πάσχετε από κρίσεις άγχους περιστασιακά ή πιο συχνά παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κρατήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο.

1. Επισκεφθείτε έναν επαγγελματία

Αυτό είναι πάντα ένα καλό πρώτο βήμα. Αυτο-διάγνωση κάθε είδους σωματικής ή ψυχική κατάσταση είναι παράλογη και μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ένας επαγγελματίας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε το άγχος σας και να συνταγογραφήσει φάρμακα ή άλλες αποτελεσματικές τεχνικές.

2. Κάντε έναν καλό ύπνο το βράδυ

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας αυτόθεραπεύετε. Μπορείτε να αισθάνονται πιο ξεκούραστοι μετά από αρκετές ώρες τονωτικού ύπνου, φθάνοντας το στάδιο REM. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται οκτώ ώρες καλού ύπνου την νύχτα. Αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο με μια διακύμανση μια η δύο ωρών.

3. Ασκηθείτε σε τακτική βάση

Η άσκηση σας βοηθά να χρησιμοποιήσετε το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά. Βοηθά να τροφοδοτήστε το εγκέφαλο με περισσότερο οξυγόνο. Επίσης, αυξάνει συγκέντρωση που μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε λύσεις στα προβλήματα και όχι απλώς να ανησυχείτε γι αυτά.

4. Διαχειριστείτε τις ανησυχίες σας

Όταν αισθάνεστε το σφυγμό σας να αρχίσει να επιταχύνει, μετρήστε ανάποδα από το δέκα. Καθώς μετράτε επικεντρωθείτε στην κατάσταση. Τι συνέβη πραγματικά; Αντισταθείτε στον πειρασμό να διαβάσει οτιδήποτε περισσότερο για την κατάσταση.

5. Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα

Μπορεί να σκεφτείτε ότι ένα ποτήρι κρασιού θα χαλαρώσει την ένταση σας, αλλά το αλκοόλ είναι ένα κατευναστικό. Σε καταστάσεις άγχους θα μπορούσε να σας στηρίζει σε μεγάλο βαθμό, άλλα μπορεί να αποκτήσετε ένα άλλο πρόβλημα.

6. Βρείτε κάποιες χαλαρωτικές δραστηριότητες

Το στρες μπορεί να σας στερήσει την ενέργεια σας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, να κάνετε κάτι που σας αρέσει, όπως η κηπουρική, ζωγραφική, ανάγνωση ή ακούστε μουσική.

Άγχος μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή σας, ανά πάσα στιγμή. Είναι φυσιολογικό. Όταν το άγχος γίνεται συχνό θα μπορούσε να σας βάλει σε σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις. Εάν αισθάνεστε πως το άγχος έχει κυριεύσει την ζωής ή σας προκαλεί όλο και περισσότερο προβλήματα, να ζητήσετε αμέσως επαγγελματική βοήθεια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υποφέρετε από αυτή τη φοβερή κατάσταση.

Πηγή:aypnia.net