Forologikos_elegxos

Φορολογικοί έλεγχοι για τις πολυτελείς κατοικίες

Μεγάλη εκστρατεία του τμήματος φορολογίας, βρίσκεται σε εξέλιξη για φορολογικό έλεγχο των μεγάλων και πολυτελών κατοικιών, ενώ εντός του 2016 αναμένεται να λάβει χώρα νέα εκστρατεία για έλεγχο και φορολόγηση πολυτελών οχημάτων και σκαφών. Στο πλαίσιο της συζήτησης της λίστας Λαγκάρντ στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες φοροδιαφυγής, που απασχολούν το κράτος.

Όπως εξήγησε, η μια αφορά φορολογίες που επιβάλλονται και δεν πληρώνονται και η άλλη κατηγορία αφορά φορολογίες που έπρεπε να είχαν επιβληθεί αλλά δεν εντοπίστηκαν τα επηρεαζόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα από τις αρμόδιες αρχές καθώς δεν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, τα τελευταία 10 χρόνια, τα φορολογικά έσοδα του κράτους ανήλθαν στα €36 δισ. ,τα οποία αφορούν έμμεσους και άμεσους φόρους, προσθέτοντας πως €2 δισ. είναι ποσά που δεν έχουν εισπραχθεί. «Από τα €2 δισ.» είπε, «εάν αφαιρεθούν οι ενστάσεις των φορολογουμένων που είναι περίπου το €0,5 δισ. και αν αφαιρεθούν ποσά για πτωχεύσεις, εκκαθαρίσεις και προσώπων που απεβίωσαν, το ποσό περιορίζεται στα € 650 εκ.».

Ο κ. Γεωργίαδης, σημείωσε πως για ποσό των €450 εκ. επιβλήθηκαν δικαστικά μέτρα ενώ οι φορολογίες που δεν έχουν εισπραχθεί είναι του ύψους των €200 εκ. Για τις φορολογίες που θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί, ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα κάποιο φορολογούμενο ο οποίος ενώ είναι ιδιοκτήτης πολυκατοικιών έχει μέχρι σήμερα δηλωμένη την εν λόγω ακίνητη περιουσία του ως χωράφι και τόνισε την ανάγκη επιβολής φορολογίας ακινήτων με τιμές του 2013.
«Αυτή» είπε «θα ήταν μια περίπτωση για κάποιο που δεν πλήρωσε» και έφερε ως παράδειγμα διάφορες τάξεις αυτοεργοδοτούμενων και επιχειρηματιών που δεν δηλώνουν τον πραγματικό κύκλο εργασιών τους ενώ κάποιοι εξ αυτών, όπως υποστήριξε, δηλώνουν άνεργοι για να λαμβάνουν επιδόματα».