nicosia_hospital

Φέρνουν εμπειρογνώμονες για να τρέξουν την αυτονόμηση

Της Χρύσως Αντωνιάδου

16 Ιουνίου 2016. Ο Υπουργός Υγείας δρ Γιώργος Παμπορίδης παρευρίσκεται στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής και κάμνει έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα να αντικρύσουν το θέμα της εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, χωρίς μικροκομματικά συμφέροντα για το συμφέρον του λαού.

21 Ιουλίου 2016. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν και εγκρίνουν τους σχεδιασμούς για το ΓεΣυ σε σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη. Τα κόμματα ενημερώνονται διεξοδικά και λαμβάνουν οδικό χάρτη για προώθηση και εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας βάσει μελετών, την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, την ταυτόχρονη ψήφιση νομοσχεδίων για την υγεία, την κατακύρωση του διαγωνισμού για το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Ταυτόχρονα λαμβάνουν διαβεβαιώσεις για επίλυση και περιορισμό των καθημερινών προβλημάτων στον τομέα της Υγείας και τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων.

13 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν όπως την 1η Ιουνίου 2018 αρχίσει η υλοποίηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ένα χρόνο μετά, την 1η Ιουνίου 2019, να αρχίζει η πρώτη φάση υλοποίησης του ΓεΣυ και την 1η Ιουνίου 2020 η δεύτερη φάση. Τα χρονοδιαγράμματα θα υλοποιηθούν στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

29 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Υπουργός Υγείας δηλώνει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αναμένεται άμεσα να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν στα βήματα που πρέπει να γίνουν για το ΓεΣυ.

Ο Γεώργιος Παμπορίδης προσδοκά και επιδιώκει να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο έργο της μεταρρύθμισης της υγείας και της εισαγωγής του ΓεΣΥ με την προϋπόθεση της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, της εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας και των πανεπιστημιακών κλινικών, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Δύσκολο εγχείρημα

Μια μεταρρύθμιση από μόνη της είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ένα μεγάλο στοίχημα για όσους αναλαμβάνουν να το υλοποιήσουν. Πόσο μάλλον μια μεταρρύθμιση που αφορά στην υγεία, και στην οποία εμπλέκονται νομοθεσίες, δομές, άνθρωποι και συμφέροντα, και υπάρχει κόστος. Οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό.

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη πολυδιάστατες διεργασίες αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον τομέα της υγείας. Διεργασίες, διάλογος, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, συγκλίσεις απόψεων, που κανένας δεν ξέρει πόσο θα αποδώσουν και πότε, και πού θα καταλήξουν.

Ο διάλογος με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του δημοσίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος να … φύγουν οι «κόκκινες γραμμές» και να συνεργαστούν στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που, για τον Γεώργιο Παμπορίδη είναι το άλφα και το ωμέγα της εφαρμογής του Γε.Συ. Ωστόσο, ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον και η Κυβέρνηση καλείται να βάλει νερό στο κρασί της για πολλά θέματα, να διαχειριστεί τα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν, ώστε οι εργαζόμενοι να συναινέσουν και να συνεργαστούν. Χωρίς τη συνεργασία τους οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι επιτυχής.

Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται εδώ και καιρό θέματα που αφορούν στο καθεστώς εργοδότησης στα αυτόνομα νοσηλευτήρια, και τις αποσπάσεις των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα καίριας σημασίας ζητήματα όπως είναι η μισθοδοσία, η αξιολόγηση και οι συνθήκες εργασίας.

Προετοιμασία

Από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας μπαίνει στον χορό για τη μεταρρύθμιση στην υγεία και άρχισε να … χορεύει. Με τις ευλογίες του Υπουργείου Οικονομικών ζητά άμεσα από τη Βουλή να αποδεσμεύσει ποσό σχεδόν ένα εκατομμύριο, συγκεκριμένα 940.000 ευρώ, για να προετοιμαστεί σωστά, όπως αναφέρει, για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή προς τη Βουλή, με την οποία ζητείται η αποδέσμευση κονδυλίου από τον προϋπολογισμό «υπάρχει η αδήριτη ανάγκη για λήψη συγκεκριμένων δράσεων, ώστε το κάθε νοσηλευτήριο να είναι σε θέση να ετοιμάσει τον δικό του προϋπολογισμό στη βάση πραγματικής κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων για το έτος 2018».

Κοστολόγηση

Συγκεκριμένα, ως πρώτη δράση το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να δρομολογήσει την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων με εμπειρία σε συναφή θέματα και επιτόπια τοποθέτησή τους σε κάθε νοσηλευτήριο και υγιειονομικό κέντρο ώστε να κοστολογηθεί η κάθε ιατρική πράξη. Το Υπουργείο εξηγεί πως «η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων με τη φυσική παρουσία εμπειρογνωμόνων σε κάθε νοσηλευτήριο, κρίνεται εκ των ων ου άνευ, για την ετοιμασία των προϋπολογισμών των νοσηλευτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη από το υφιστάμενο προσωπικό ώστε να κοστολογηθούν οι ιατρικές πράξεις».

Εκτιμάται ότι το κόστος των υπηρεσιών αυτών θα ανέλθει στις 500.000 – 600.000 ευρώ με χρονοδιάγραμμα έναρξης των διαδικασιών για αγορά υπηρεσιών άμεσα από την ημερομηνία αποδέσμευσης του κονδυλίου. Σε κάθε περίπτωση, η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και η ετοιμασία «σκιώδους προϋπολογισμού» ανά νοσηλευτήριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2017, ώστε τα νοσηλευτήρια να είναι σε θέση να αυτονομηθούν οικονομικά το 2018.

Πέραν της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓεΣυ, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου και η εφαρμογή της e-Υγείας, η δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος θα πρέπει να θεσπιστεί με ψήφιση σχετικού νόμου, η νομική ρύθμιση των πανεπιστημιακών κλινικών, η καλλιέργεια κάνναβης για ιατρική χρήση, και άλλοι συνδεδεμένοι κανονισμοί και νόμοι που θα πρέπει να τροποποιηθούν και να εναρμονιστούν με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται.

Νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι

Το Υπουργείο Υγείας, λόγω του μεγάλου όγκου νομοθετημάτων που θα πρέπει να συνταχθούν και να τροποποιηθούν εντός της επόμενης περιόδου, μέχρι την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, κοινοποιεί την πρόθεσή του να αγοράσει υπηρεσίες νομικών και τεχνικών συμβούλων για υποστήριξη του υφιστάμενου προσωπικού το οποίο, όπως διατείνεται, λόγω φόρτου εργασίας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί εντός των στενών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Αρκετά νομοσχέδια που αφορούν στη ρύθμιση επαγγελματιών υγείας και τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας.

Το κόστος θα ανέλθει στις 150.000 – 200.000 ευρώ με χρονοδιάγραμμα έναρξης των διαδικασιών για αγορά υπηρεσιών άμεσα από την ημερομηνία αποδέσμευσης του κονδυλίου.

Εμπειρογνώμονας για οργανωτική δομή

Όσον αφορά τη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων το Υπουργείο Υγείας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν εισήγησης της τεχνοκρατικής επιτροπής που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, έχει δρομολογήσει διαδικασία για αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονα, με όρους εντολής τον σχεδιασμό της οργανωτικής δομής και στελέχωσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και των Διευθύνσεων του, με βάση προηγούμενες μελέτες, βέλτιστες πρακτικές, τοπικές και διεθνείς.

Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί με τον οικονομικό φορέα που θα αναλάβει το έργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο σχεδιασμός της στελέχωσης αφορά ιατρικό, νοσηλευτικό, ωρομίσθιο, και άλλο προσωπικό, και φτάνει μέχρι το επίπεδο της κλινικής/ τμήματος των νοσηλευτηρίων, και αποτελεί, κατά το Υπουργείο, ορόσημο στη διοικητική αυτονόμηση των διευθύνσεων του Οργανισμού. Παράλληλα, ο ανάδοχος θα υποβάλει προτάσεις για εισαγωγή μέτρων αύξησης της παραγωγικότητας των κρατικών υπηρεσιών υγείας, με μελέτη της δυνατότητας λειτουργίας ενός συστήματος βάρδιας, την αξιοποίηση της υποδομής των δημόσιων νοσηλευτηρίων με παρατεταμένο ωράριο και εισαγωγή κινήτρων.

Η συνοπτική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί για την επιλογή των εμπειρογνωμόνων για την αγορά υπηρεσιών είναι σύμφωνα με τον νόμο των δημοσίων συμβάσεων και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή 7 οίκοι με συναφείς γνώσεις.