Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí
Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011.   ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ

Το Κρατικό Λαχείο, ο ΟΠΑΠ, ο Χάρης και ο Οδυσσέας

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης άλλαξε τροπάρι σε σχέση με το Κρατικό Λαχείο. Μήπως, όμως, η θέση που διατύπωσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής χθες, είναι για το … θεαθήναι, καθώς και ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως το Κρατικό Λαχείο αποφέρει στο κράτος κάθε χρόνο κέρδη €20 εκ. από τα οποία τα €10 εκ. προέρχονται από τον ΟΠΑΠ. Πάντως, το παρασκήνιο για την πώλησή του είναι οργιώδες και οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών διαφωνούν εδώ και πολύ καιρό κάθετα στην αποκρατικοποίησή του και στη διάθεσή του σε ιδιώτες. Ακόμη κι αν ο Χάρης είχε ή έχει έντονες απόψεις για την πώλησή του.

Τον …βήχα φαίνεται πως πάει να τους κόψει και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Δρ Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος μιλώντας χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αποκάλυψε πως «το υφιστάμενο πλαίσιο δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πάντως, όλες οι ενέργειες γίνονται ώστε το Κρατικό Λαχείο να περάσει στα χέρια του ΟΠΑΠ και του Δημήτρη Μελισσανίδη άλλως Τίγρης, που ελέγχει πλήρως μαζί με ξένους επενδυτές τον Οργανισμό μετά την πώλησή του το 2013.

Δεύτερες σκέψεις ή για … το θεαθήναι

Ο Χάρης Γεωργιάδης ή κάμνει δεύτερες σκέψεις, ή οι δηλώσεις του έχουν… πολιτικό χρώμα, καθώς δήλωσε χθες στη Βουλή πως «η Κυβέρνηση σταθμίζει τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας σε σχέση με την πρόθεση της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το Κρατικό Λαχείο». Ανέφερε  πως «είναι λογικές οι παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να βεβαιωθεί πως η αποκρατικοποίηση του τμήματος του Κρατικού Λαχείου θα είναι προς όφελος του κράτους».

Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σημείωσε πως «η ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείου δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση», σημειώνοντας πως «εάν υπάρχει κάτι είναι δογματικό». Σημείωσε πως «εάν μέσα από μια ανοικτή διαδικασία προκύψει ένας ιδιώτης επενδυτής ο οποίος θα μπορεί να αποδίδει περισσότερα καθαρά κέρδη στο κράτος, το κρατικό λαχείο θα ιδιωτικοποιηθεί», ωστόσο υπέδειξε πως «εάν το κράτος λαμβάνει λιγότερα από ό,τι σήμερα, δεν πρόκειται ο ίδιος να φέρει ενώπιον της Βουλής πρόταση για πώληση του Κρατικού Λαχείου».

Ο μεγάλος παίχτης που ενδιαφέρεται για το Κρατικό Λαχείο είναι ο ΟΠΑΠ. Όπως έγινε και στην Ελλάδα εκείνο το μεσημέρι της Δευτέρας τον Αύγουστο του 2013, όταν το ελληνικό δημόσιο πώλησε το 33% της ΟΠΑΠ στην EMMA DELTA, έναντι 652 εκατ. ευρώ (622 εκατ. ευρώ μετρητοίς και 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις). Εκ μέρους της Emma Delta υπέγραψε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης.

… Μήνυμα από το εξωτερικό

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε τότε για «ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό» τονίζοντας πως «είμαι ευτυχής που 652 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό αποφασιστικότητας, ικανότητας και συμβιβασμού διαφορών και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο προόδου».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αθηναϊκού οικονομικού Τύπου της εποχής, τα 652 εκ. ευρώ που έδωσε η Emma Delta για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, αντιστοιχούν σε μόλις 4,4 φορές τα κέρδη της Εταιρείας για το 2012 (503 εκ. ευρώ) και κάτι λιγότερο από 4 φορές στα μέσα ετήσια κέρδη της προηγούμενης 3ετίας.

Η «Ναυτεμπορική» της εποχής έγραφε πως «η εσπευσμένη πώληση έχει και πολιτικά κίνητρα: πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση ως απόδειξη ότι το ελληνικό πρόγραμμα βαδίζει στον σωστό δρόμο, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στο Βερολίνο από την πρόβλεψη της Bundesbank για ανάγκη επιπλέον δανεισμού προς την Ελλάδα «το αργότερο το 2014».

Ο έλεγχος και η Διοίκηση του ΟΠΑΠ πέρασε στους Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιούρι Σμεκ και στο επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι επενδυτικοί όμιλοι:

  • GEONAMA [Συμφερόντων Δημητρίου και Γιώργου Μελισσανίδη]    157 εκ. ευρώ
  • MEF Holdings [Συμφερόντων Γιούρι Σμεκ]  145 εκ. ευρώ
  • VITAL PEAK [Συμφερόντων Άλεξ Νέσις]   145 εκ. ευρώ
  • ROUBINDIAM [Συμφερόντων Κόμαρεκ]   145 εκ. ευρώ
  • HELIXSOR [Σλοβάκικος Επενδυτικός Όμιλος]   31 εκ. ευρώ
  • HELVASOR [Συμφερόντων Ομίλου Κοπελούζου]   26 εκ. ευρώ

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Μελισσανίδης:

  • Ξεκίνησε από τον Κορυδαλλό, στην Κοκκινιά
  • Η καταγωγή του είναι από τον Καύκασο.
  • Μεγάλωσε στις λαϊκές συνοικίες.
  • Οι επιχειρήσεις του έχουν ετήσιο τζίρο 10 δις δολάρια.
  • Έφτασε μέχρι τη Wall Street
  • Μεγάλη του αγάπη είναι η ΑΕΚ.
  • Η πρώτη του μεγάλη δουλειά ήταν να μεταφέρει ξύλα από τον Πειραιά στην Τεχεράνη.
  • Σήμερα διαθέτει πάνω από 60 δεξαμενόπλοια.
  • Το 2006, με τη συνεργασία του Πήτερ Γεωργιόπουλου διέθεσε 12,5 εκατομμύρια μετοχές στη Wall Street, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια.
  • Προτού φθάσει εκεί πέτυχε 50 σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων και του αμερικανικού στόλου, κομβικά σημεία του πλανήτη.
  • Δημιούργησε 50 θυγατρικές, με επικεφαλής τον κολοσσό Aegean Oil .

Η σύνθεση του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ είναι σήμερα η εξής:

1. Kamil Ziegler – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

2. Σπύρος Φωκάς – Αντιπρόεδρος Α’, Μη Εκτελεστικό Μέλος

3. Pavel Horak – Αντιπρόεδρος Β’, Μη Εκτελεστικό Μέλος

4. Michal Houst – Εκτελεστικό Μέλος

5. Γεώργιος Μελισανίδης (γιός του Δημήτρη Μελισσανίδη) – Μη Εκτελεστικό Μέλος

6. Xρήστος Κοπελούζος – Μη Εκτελεστικό Μέλος

7. Pavel Saroch – Μη Εκτελεστικό Μέλος

8. Konstantin Yanakov – Μη Εκτελεστικό Μέλος

9. Marco Sala – Μη Εκτελεστικό Μέλος

10. Igor Rusek – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

11. Rudolf Jurcik – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Αντιλαμβάνεστε για ποια συμφέροντά μιλάμε… Στο παρασκήνιο παίζονται και ακούγονται πολλά…

Το Ξεφτέρι