download

Συσκευή υπερήχων ανοίγει νέες δυνατότητες χημειοθεραπείας 

Επιστήμονες στη Γαλλία δοκίμασαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους με επιτυχία μια νέα συσκευή υπερήχων με την ονομασία SonoCloud, η οποία επιτρέπει στα φάρμακα να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η δυνατότητα αυτή παρακάμπτει ένα σημαντικό εμπόδιο έως τώρα για την αποτελεσματική χρήση της χημειοθεραπείας στον καρκίνο του εγκεφάλου, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις.

Ο εν λόγω φραγμός αποτελείται από ένα προστατευτικό στρώμα κυττάρων, που αποτελεί άμυνα του εγκεφάλου από τις τοξίνες, όμως από την άλλη δυσκολεύει την φαρμακευτική θεραπεία των νευρολογικών και άλλων παθήσεων του εγκεφάλου. Οι ασθενείς υποχρεώνονται να παίρνουν φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες, έτσι ώστε έστω ένα μικρό μέρος από αυτά να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ή εναλλακτικά τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται όχι μέσω του αίματος αλλά με άλλο τρόπο στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Αλεξάντρ Καρπεντιέ του Πανεπιστημίου 6 «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» και του Τμήματος Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πιτί-Σαλπετριέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, πραγματοποίησαν την πρώτη κλινική δοκιμή του SonoCloud σε 15 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, ένα επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου.

Περισσότερα ΕΔΩ