ImageHandler

Στον Γενικό Εισαγγελέα για τους ΧΥΤΑ

Μόνο τον τρόπο διαχείρισης των χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων ΧΥΤΑ εξέτασε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις αποκαλύψεις του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος σχετικά με τις μίζες στο ΧΥΤΑ Λάρνακας.

Η σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ασχολήθηκε κυρίως με τον τρόπο διαχείρισης των ΧΥΤΑ γενικότερα και όχι με αυτή καθ’αυτή την ποινική υπόθεση. Σημειώνεται ότι η σύσκεψη κράτησε περίπου μια ώρα. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι «συζητήσαμε μόνο τον τρόπο διαχείρισης και δεν μπήκαμε καθόλου στη νομική πτυχή. Ο Υπουργός είπε ότι το θέμα θα ξαναεξεταστεί σε νέα σύσκεψη όποτε και εάν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αστυνομία αποφάσισε να ενισχύσει τα μέλη της ανακριτικής ομάδας που ασχολούνται με τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στόχος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, είναι να ανταποκριθεί η Αστυνομία στον καλύτερο δυνατό βαθμό για τις έρευνες στα ΧΥΤΑ Πάφου και Κόσιης.

Εκκρεμούν τρία εντάλματα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης των τριών ενταλμάτων που εκκρεμούν για διευκόλυνση των ερευνών για τις μίζες στο ΧΥΤΑ Κόσιης και προς αυτή την κατεύθυνση θα εκδοθούν ευρωπαϊκά εντάλματα.

Τα τρία πρόσωπα είναι ο πρώην διευθυντής της Εταιρείας Helector Δημήτρης Γιαννακόπουλος, και δυο υπάλληλοι ο πολιτικός μηχανικός Ιμάρ Μπακλέρ και ο διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Κατρής.

Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας  και στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, ενώ θα ανακριθούν υπάλληλοι των ΧΥΤΑ Πάφου και Κόσιης, της εταιρείας Helector και των Δημοτικών Συμβουλίων των δυο πόλεων.

Η Αστυνομία μέσω των καταθέσεων θα επιδιώξει:

Πρώτο: Να βρεθούν στοιχεία για πρόσωπα που εξέδωσαν πλαστά τιμολόγια.

Δεύτερο: Να εντοπιστούν στοιχεία για τιμολόγια του ΧΥΤΑ Κόσιης που πλαστογραφήθηκαν για να καλυφθούν οι μίζες.

Δήμαρχε… να απέχεις

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη ο Υπουργός Εσωτερικών τον καλεί να απέχει των καθηκόντων του και ως πρόεδρος του Διαχειριστικού Συμβουλίου του ΧΥΤΥ Κόσιης.   Ο Υπουργός επικαλέστηκε την ανάγκη διαφύλαξης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και του δημοσίου συμφέροντος, ενώ σημείωσε ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Σύμφωνα με τον κ.  Χάσικο, στην περίπτωση αυτή ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες όπως και στην περίπτωση του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα.