Customers queue up outside a branch of Laiki Bank as they wait for the reopening of the bank in Nicosia March 28, 2013. Cypriots queued calmly at banks as they reopened on Thursday under tight controls imposed on transactions to prevent a run on deposits after the government was forced to accept a stringent EU rescue package to avert bankruptcy. REUTERS/Yorgos Karahalis (CYPRUS - Tags: BUSINESS POLITICS) - RTXY0JM

Στη Δικαιοσύνη πρώην στελέχη Τραπεζών και Συνεργατισμού

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης αναμένεται να δώσει το «πράσινο» φως για τη σύλληψη τουλάχιστον πέντε πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του Συνεργατισμού, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώην στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος παρουσιάζονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις παραχώρησης δανείων με προνομιακούς όρους, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η Νομική Υπηρεσία θα αποφασίσει κατά πόσον θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, για ποιους και πότε.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου δήλωσε σήμερα πως ανάμεσα στα άτομα που πρόκειται να συλληφθούν είναι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Δυστυχώς, είπε, τα προβλήματα δεν τα προκάλεσαν οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, αλλά εκείνοι οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την διαχείριση του τραπεζικού συστήματος.
Οι ανακριτικές αρχές διερευνούν εξήντα περίπου δάνεια, στα οποία εντοπίζονται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία, αποσπάσεις χρημάτων και πλαστογραφία.
Σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό, τα πρώην στελέχη παραχωρούσαν δάνεια χωρίς να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την οικονομική κατάσταση του πελάτη τους, και σε άλλες περιπτώσεις παραχωρήθηκαν δάνεια με πλαστές εγγυητικές.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως «στόχος του Υπουργείου είναι να οδηγήσει ενώπιον των δικαστηρίων όσους ευθύνονται και για τους οποίους θα βρεθούν επαρκή στοιχεία για να καταδικαστούν από τα δικαστήρια και όσους ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας».