68b6465efaa8e2a10a72d6caa102cbe2_XL_jpg,qt=-62169984000_pagespeed_ce_bTPKSsExYP

Σκληρές διαπραγματεύσεις περιμένουν τον Τσίπρα

Σκληρές προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν αύριο ανάμεσα στην Αθήνα και τους εκπροσώπους των δανειστών, με πρωταρχικό στόχο στις 18 Αυγούστου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το τρίτο μνημόνιο.

Ύστερα από το σίριαλ με την επιστολή στο ΔΝΤ που άργησε να σταλεί και το πού θα μείνει η Τρόικα – με την ελληνική πλευρά να προτείνει στους εκπροσώπους των δανειστών να διαμείνουν σε… ειδυλλιακά ξενοδοχεία στην παραλία, αντί για τα γνωστά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας – όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση θα αρχίσει με καθυστέρηση. Η Τρόικα αναμενόταν την Παρασκευή ωστόσο τα τεχνικά επιτελεία θα φτάσουν αύριο και θα κάνουν τις αναγνωριστικές συναντήσεις.

Η Τρόικα -που έγινε «κουαρτέτο» (αφού προστέθηκε και εκπρόσωπος του ESM στην αποστολή), θα ανοίξει και πάλι τα βιβλία της ελληνικής οικονομίας για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για τις μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος.

Ξεκινά η «μάχη»
Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών επεχείρησαν να αποφευχθεί η πραγματοποίηση των συναντήσεων μέσα στα υπουργεία. Πιθανότατα να ξεκινήσουν οι επαφές από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι να καταφτάσουν και οι επικεφαλής.
Πριν φτάσουν πάντως στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι πληροφορίες θέλουν να ασκούνται ήδη ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την ψήφιση από τη Βουλή ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως δεν χρειάζονται άλλα πρόσθετα μέτρα, πως η καθυστέρηση της καθόδου των διαπραγματευτών στην Αθήνα οφείλεται σε «τεχνικούς λόγους» (και όχι πολιτικούς, ούτε διπλωματικούς) ενώ τονίζουν πως «οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

Ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων , τα επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» σχετικά με το χρονικό ορίζοντα και την κατάληξη που μπορεί να έχουν είναι δύο:
•Το πρώτο, θέλει στην καλύτερη περίπτωση, Αθήνα και Τρόικα να έχουν συμφωνήσει το νέο μνημόνιο μέχρι τις 15 Αυγούστου, ώστε μέχρι τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Εάν αυτό συμβεί, η ελληνική πλευρά θα αποπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, κυρίως στην ΕΚΤ με το ομόλογο-γίγας 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου. Θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα, η ψήφιση των οποίων θα συνοδευτεί με την κύρωση του μνημονίου, με κύκλους της κυβέρνησης να θυμίζουν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να αρκεστούμε στα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής».

•Το δεύτερο, το οποίο απεύχεται η Αθήνα, αφορά στο ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και να προκριθεί η λύση του δανείου-γέφυρα από το Ταμείο. Παρόλο που ο πολιτικός χρόνος θα είναι περισσότερος, υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία, όπως το αυξανόμενο πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση που θα κληθεί να φέρει ένα ξεχωριστό πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να πάρει ενδιάμεση χρηματοδότηση και ένα δεύτερο πακέτο (το Σεπτέμβριο) τεστάροντας εκ νέου τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Πηγή:imerisia.gr