cyta310

Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ για τη Cyta

Η πολιτική του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» και τα στοιχήματα του Χάρη

Η Cyta εξαγγέλλει σύντομα την υπηρεσία 4G που θα καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο

Φεβρουάριος 2013: Ο Νίκος Αναστασιάδης τάσσεται εναντίον της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και δεσμεύεται να εξεύρει άλλες πηγές χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους

Φεβρουάριος 2016: Η Κυβέρνηση και οι σύμβουλοι της, όπως υπολογίζουν, κοστολογούν την αξία της Cyta για να πετύχουν το deal της αποκρατικοποίησής της

Της Χρύσως Αντωνιάδου

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό του και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να το υλοποιήσει, πριν αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα. Να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το στοίχημά του είναι να «καθαρίσει» με τα μεγάλα θέματα του μνημονίου, να πετύχει την εκταμίευση της επόμενης δόσης και να βάλει την τελική πινελιά για την έξοδο της Κύπρου από τη δανειακή σύμβαση και την επιστροφή στις αγορές.

Μέχρις εδώ όλα καλά. Ποιος, όμως, πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό τού μνημονίου και στην επιστροφή της Κύπρου σε αναπτυξιακή τροχιά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δόση αλλά και συνεισφέροντας για την εξόφληση τού χρέους προς την Τρόικα; Ο μεγαλύτερος και πιο επικερδής ημικρατικός οργανισμός που ξελάσπωνε κάθε τόσο τις εκάστοτε κυβερνήσεις, από τους βάλτους της «τρύπας» του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Εκσυγχρονισμός και τεχνογνωσία

Ωστόσο, σε όλη αυτήν την προσπάθεια και την πίεση του χρόνου να κλείσει το μνημόνιο, τού διαφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια, μάλλον η ουσία των επιπτώσεων μιας απόφασης για ιδιωτικοποίηση. Μιας απόφασης, που μπορεί μεν να εκσυγχρονίζει τον Οργανισμό, να φέρνει τεχνογνωσία και να τον ελαφρύνει από προσωπικό που κρίνεται πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα εποχή αλλά…

Οι συντεχνίες της Cyta έβγαλαν ήδη τα ξίφη από τις θήκες τους και ετοιμάζονται για μεγάλα «χτυπήματα» κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών. Στόχος τους, όπως επιχειρηματολογούν, η προστασία των εργασιακών και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των μελών τους, που μπορεί να καλύπτονται από τα νομοσχέδια που θα καταθέσει προσεχώς η Κυβέρνηση στη Βουλή, και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί αλλά δεν τους πείθουν μέχρι τώρα για το αγαθόν των προθέσεων της. Βασικά οι εργαζόμενοι, διά των συντεχνιών τους, επιθυμούν και ζητούν όπως τα νομοσχέδια κατατεθούν, συζητηθούν και εγκριθούν ως «πακέτο» με το νομοσχέδιο για το «ξήλωμα» του Οργανισμού και τον διαχωρισμό του σε παλιά και νέα Cyta.

Ίσως μέχρι τώρα κανένας να μην είχε υπολογίσει τη δύναμή τους, πιστεύοντας πως, οι δελεαστικές προτάσεις για να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, θα κατεύναζε την οργή τους. Όμως, όσοι παρακολουθούν για χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα, κυρίως στους μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, ξέρουν πως όχι μόνο είναι ισχυρό αλλά διατηρεί προσβάσεις στα κόμματα. Εκεί που θα δοθεί και η μεγάλη μάχη.

Εχθρικές θέσεις

Ο Χάρης Γεωργιάδης λησμονεί πως οι εκλογές πλησιάζουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης λαμβάνουν εχθρικές θέσεις για να κερδίσουν ψήφους και πόντους και οι συντεχνίες με τις προσβάσεις τους, μπορούν να επηρεάσουν. Πιεζόμενος από τον χρόνο και τα ασφυκτικά περιθώρια που του θέτουν οι δανειστές, σπεύδει να περάσει άρον – άρον από το Υπουργικό Συμβούλιο, την προσεχή Τετάρτη, το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Cyta, χωρίς ωστόσο να διασφαλίσει, καταθέτοντας ταυτόχρονα στη Βουλή και τα υπόλοιπα νομοσχέδια, αυτά που αφορούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ζητήματα του προσωπικού.

Οι συντεχνίες της Cyta προβάλλοντας σοβαρά ελλείμματα, κενά και «τρύπες» που μπάζουν νερά τόσο στο νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας Cyta όσο και στα υπόλοιπα που αφορούν στο νέο εργασιακό καθεστώς και τα ωφελήματα του προσωπικού, ζητούν επιτακτικά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ούτως ή άλλως ξέρουν πολύ καλά, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου, ότι η Cyta θα «φαγωθεί». Εκείνο, όμως που θέλουν να του μεταφέρουν ξεκάθαρα, είναι πως οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να θυσιαστούν, ούτε θα συγκατατεθούν να απολέσουν όσα δικαιούνται, μεταφερόμενοι στη νέα Cyta ή στη δημόσια υπηρεσία.

Οι δεσμεύσεις Αναστασιάδη

Θα ζητήσουν τη στήριξη, από έναν Πρόεδρο που, στο προεκλογικό του μανιφέστο, τον Φεβρουάριο του 2013, διακήρυττε: «Επειδή η απερχόμενη κυβέρνηση διέπραξε το σοβαρό σφάλμα να αποδεχθεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, εμείς, όπως επανειλημμένα έχουμε διακηρύξει, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να εξεύρουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και άλλους τρόπους που θα το καταστήσουν βιώσιμο, ώστε να αποτρέψουμε την ενεργοποίηση της πρόνοιας για ιδιωτικοποιήσεις που περιλήφθηκε στο μνημόνιο συναντίληψης το οποίο συνομολόγησε η Κυβέρνηση Χριστόφια με την Τρόικα. Αυτή είναι η αλήθεια, Αυτή είναι η δέσμευσή μας».

Ποιο επιχείρημα θα προτάξει ο Νίκος Αναστασιάδης για να τεκμηριώσει τη θέση του; Μια θέση που φαίνεται να διαφοροποιήθηκε πλήρως σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις: «H δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και καταγράφεται με απόλυτη σαφήνεια στο Πλαίσιο Συμφωνίας των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ, που αποτελεί την πολιτική βάση της δικής μας υποψηφιότητας. Ότι τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (Cyta, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων)».

Αβέβαιο μέλλον και δικαιώματα

Οι συντεχνίες, όπως και το Δ.Σ. της Cyta, κρατούν στα χέρια τους μια εμπιστευτική γνωμάτευση – βόμβα του νομικού συμβούλου της ΑΤΗΚ – του Δικηγορικού Γραφείου Κώστα Χατζηιωάννου και ΣΙΑ – η οποία «ξήλωσε» μεν τα πρώτα κυβερνητικά πλάνα για την ιδιωτικοποίηση, με επίκληση θεμελιώδη άρθρο του Συντάγματος, αλλά δεν έλυσε τα χέρια της Κυβέρνησης για να δημιουργήσει την ιδιωτική ή νέα, όπως αποκαλείται Cyta.  Κρατώντας στα χέρια τη γνωμάτευση, και με ισχυρό επιχείρημα ότι «το προσωπικό της ΑΤΗΚ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συντεχνίες διακηρύττουν: «Tα δικαιώματα και υποχρεώσεις του προσωπικού διασφαλίζονται από δευτερογενή νομοθεσία από τους περί προσωπικού της ΑΤΗΚ Γενικών Κανονισμών Προσωπικού και τους περί Σχεδίου Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων ΑΤΗΚ Κανονισμούς». Είναι μάλιστα έτοιμες να συγκρουστούν με τον Νίκο Αναστασιάδη, παρουσιάζοντάς του, τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου αλλά και άλλων δικών της νομικών συμβούλων που συμβουλεύουν: «Tα δικαιώματα του προσωπικού μπορούν να διεκδικηθούν με προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μόνο συναινετικά ή εξελικτικά μπορεί να διαφοροποιηθούν». Επικαλούμενες μόνο αυτήν την πρόνοια, οι συντεχνίες θα ζητήσουν όπως διασφαλιστούν πλήρως όλα τα δικαιώματα του προσωπικού που θα επιλέξει να παραμείνει στη «νέα Cyta» και αυτού που θα καταλήξει στη δημόσια υπηρεσία.

Και στις δυο περιπτώσεις το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο. Για να τεκμηριώσουν τη θέση τους οι συντεχνίες αντιπαραβάλλουν πως ο επενδυτής θα αποκομίσει από το deal με η Cyta μεγάλα κέρδη ώστε να μπορεί να καλύψει και τους μισθούς και τα ωφελήματα του προσωπικού. Επιχείρημα που πιθανότατα να μην αποδεχθεί ο νέος επενδυτής που, για να επενδύσει προσδοκεί σε κέρδος με χαμηλό κόστος.

Μέτωπο κατά στη Βουλή – η ψήφος του Νικόλα

Το θολό σκηνικό που διαγράφεται στον ορίζοντα σε σχέση με το μέλλον του Οργανισμού προδιαγράφει και μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή. Καθοριστική κι αυτή τη φορά η ψήφος του ΔΗΚΟ και του Νικόλα Παπαδόπουλου που παρουσιάζεται ανεπίσημα να στηρίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια, χωρίς να λογαριάζει τον πόλεμο που θα του ανοίξουν ακόμη και στελέχη του, αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει, όμως, για τον Νικόλα μια απόφαση υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου, παραμονές βουλευτικών εκλογών;

Θα ακολουθήσει τον δίδυμο του … αδελφό Αβέρωφ Νεοφύτου ή θα δώσει τη μάχη κατά της αποκρατικοποίησης της Cyta μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα, του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ (Επίτροπος Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα) και Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Λευκωσίας Αλέκος Τρυφωνίδης; Μεταφέροντας τον παλμό των εργαζομένων και των συντεχνιών, ο κ. Τρυφωνίδης δηλώνει στη «Σ»: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη λεηλασία και την υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου. Ούτε να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα του προσωπικού. Όλα τα νομοθετήματα που ρυθμίζουν τα συνταγματικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα των εργαζομένων και τα θέματα εθνικής ασφάλειας σε ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ, πρέπει να οδηγηθούν, ως ενιαίο πακέτο, στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή».

Ο κ.Τρυφωνίδης προσθέτει: «Η Κυβέρνηση αποπροσανατολίζει το προσωπικό και την κοινή γνώμη, διαρρέοντας πληροφορίες σε τηλεοπτικά κανάλια για εφαρμογή Σχεδίου Εθελούσιας Εξόδου ή Πρόωρης Αφυπηρέτησης χωρίς να έχουμε καμιά απολύτως πληροφόρηση για το θέμα». «Απορούμε και ερωτούμε. Φορτώνουν στο κράτος το μισθολόγιο και τους υπαλλήλους της Cyta; Να δώσουμε τους εργαζομένους και να αφήσουμε κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κάθε ιδιώτη που θα έρθει να αγοράσει τον Οργανισμό», καταλήγει.

Ελλιπής ενημέρωση

Οι εξελίξεις για την αποκρατικοποίηση της Cyta τρέχουν. Οι δεσμεύσεις για συμφωνία με τον επενδυτή θα πρέπει να υλοποιηθούν εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Ωστόσο, ακόμη και το Δ.Σ. του ημικρατικού οργανισμού δεν έχει πλήρη εικόνα, μάλλον ελλιπή, για τα όσα εξελίσσονται στα γραφεία του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και του Υπουργού Οικονομικών. Τα κενά αρκετά και τα ερωτήματα επίσης χρήζουν απαντήσεων.

Μόλις πριν λίγες μέρες βδομάδες, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα του Οργανισμού για το 2014 ανέλυσε την τριετή (2015 – 2017) στρατηγική της Cyta που, όπως είπε, στοχεύει στη διατήρηση της επικερδότητας, μέσα από την υπεράσπιση των εσόδων από το υφιστάμενο επιχειρηματικό μοντέλο, από την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων και από τη μείωση κόστους. Ποιος, όμως, θα εφαρμόσει μια τέτοια στρατηγική, που κρίνεται ορθή και ολοκληρωμένη, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, καθώς η Cyta ουσιαστικά και με τον νόμο πνέει τα λοίσθια;

Η Cyta υλοποιεί τη στρατηγική της

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. οι τρεις κύριοι άξονες της νέας στρατηγικής του Οργανισμού είναι:

  • Η εμπορική στρατηγική, βασισμένη στην προσφορά ολοκληρωμένων ψηφιακών λύσεων, με στρατηγικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα την αξιοπιστία και την ποιότητα υπηρεσίας και εξυπηρέτησης,
  • Η τεχνολογική αναβάθμιση και ανάπτυξη του δικτύου της Cyta, για εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της, για μείωση του λειτουργικού κόστους και για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών
  • ενέργειες για συνεχή βελτίωση των δραστηριοτήτων και εξοικονόμηση, με κύριο ζητούμενο τη μείωση κόστους.

Η στρατηγική χαράσσεται και υλοποιείται με αποκορύφωμα την εξαγγελία των υπηρεσιών 4G που θα είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την Κύπρο τους επόμενους μήνες, με στόχο και ειλημμένες αποφάσεις να καλύψει το 100% του πληθυσμού παγκύπρια. Με αυτή την επένδυση η Cyta συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σε μια περίοδο που θέλει να διατηρήσει και να κρατήσει ψηλά την αξία του Οργανισμού.

Μια αξία, την οποία θα κληθεί να κοστολογήσει το Γραφείο του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και οι σύμβουλοι του, την οποία η Cyta θεωρεί ότι μπορεί να υπολογισθεί μόνο με συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία να λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, πέραν των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων, τη μελλοντική πορεία του οργανισμού και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Να αποφευχθεί η απαξίωση»

Το μήνυμα του Προέδρου του Δ.Σ. της Cyta, αναλύοντας τα πεπραγμένα, συνοψίζεται σε μια μόνο φράση: «Αυτό όμως που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η απαξίωση του Οργανισμού, που τελικά θα οδηγήσει σε λάθος δρόμο, σε βάρος και της οικονομίας του τόπου και των φορολογούμενων πολιτών».

ΟΡΟΣΗΜΑ

Φεβρουάριος 2015

  • Υπογράφονται οι συμβάσεις συμβούλους για σχεδιασμό, διεύθυνση και εφαρμογή της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

 Νοέμβριος 2015

  • Ψηφίζονται, όπως εκτιμάται και αναμένεται, τα νομοσχέδια για τη Cyta

 Eπόμενα στάδια μέχρι εννέα μήνες μετά

Διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή:

Πρώτη φάση

  • Παρέχονται πληροφορίες προς τους συμβούλους
  • Προετοιμάζεται η στρατηγική για τις αναγκαίες αναλύσεις

Δεύτερη φάση

  • Ξεκινά η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή

 Tρία στάδια:

    • 1° στάδιο: Εκδήλωση ενδιαφέροντος.
    • 2° στάδιο: Υποβολή μη-δεσμευτικών προσφορών
  • 3° στάδιο: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Επιλογή στρατηγικού επενδυτή

  • Διαφανή κριτήρια επιλογής
  • Ισότιμη και αμερόληπτη μεταχείριση
  • Προσέλκυση των καταλληλότερων – πιο αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών