Chameleon-robot-570

Ρομπότ χαμαιλέοντας αλλάζει χρώματα εξαιρετικά γρήγορα

Κινέζοι ερευνητές από το Wuhan University δημιούργησαν ένα ρομπότ-χαμαιλέοντα, το οποίο έχει την ικανότητα να αλλάζει και να προσαρμόζει τα χρώματά του, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται. Πρόκειται για ένα 3D-printed μοντέλο, καλυμμένο από plasmonic οθόνες οι οποίες παράγουν χρώματα και κάνουν τις εναλλαγές πολύ γρήγορα όταν εντοπίσουν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, με τη βοήθεια αισθητήρων φωτός.

Οι οθόνες είναι κατασκευασμένες από μικρά φύλλα γυαλιού με ένα πλέγμα από τρύπες μεγέθους μόλις 50 νανομέτρων. Οι ερευνητές στη συνέχεια επικάλυψαν τα φύλλα με χρυσό, ο οποίος δημιούργησε μικρούς θόλους σε κάθε τρύπα και ακολούθησε άλλη μια στρώση gel ηλεκτρολύτη με ιόντα αργύρου. Τα plasmons ή κυματισμοί ηλεκτρονίων δημιουργούνται όταν το φως χτυπά τους θόλους χρυσού, οι οποίοι με τη σειρά τους καθορίζουν τις ιδιότητες ανάκλασης και απορρόφησής τους.

Τα διαφορετικά χρώματα παράγονται όταν συνδέεται ένα ηλεκτρικό πεδίο, αλλάζοντας τον αριθμό των ιόντων αργύρου που είναι κολλημένα επάνω στο χρυσό. Στη συνέχεια προστίθενται οι αισθητήρες οι οποίοι εντοπίζουν το φως και το χρώμα του περιβάλλοντος, προσαρμόζουν το ηλεκτρικό πεδίο και αλλάζουν τα χρώματα. Προς το παρόν το ρομπότ μπορεί να προσαρμοστεί μόνο στα βασικά χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπλε, αλλά οι επιστήμονες θα του προσθέσουν κι άλλες δυνατότητες αργότερα.

Μελλοντικά η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, με στολές οι οποίες θα προσφέρουν το τέλειο καμουφλάζ.

Πηγή:techblog.gr