Moura%20orizontia_436x

Πώς επηρεάζουν τα φρούτα την υγεία

Τα φρούτα παρέχουν μόνο οφέλη στην υγεία,καθώς αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό για να λειτουργεί ομαλά.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα χρειαζόμαστε για γερό ανοσοποιητικό, καλή λειτουργία του πεπτικού, για απώλεια βάρους και για ενεργητικότητα, καθώς και για προστασία από πολλά χρόνια προβλήματα υγείας.

Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου, το μεγάλο όφελος των φρούτων είναι ότι αποτελούν τρόφιμα που συνδυάζουν την πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, με μοναδικά θρεπτικά συστατικά, όπως διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (λ.χ. βιταμίνες C και Β-6, κάλιο), καροτενοειδή, αντιοξειωτικά φλαβονοειδή, φυτοοιστρογόνα, αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και άλλες φυτοχημικές ουσίες.

Έτσι, οι συνδυασμοί των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν έχουν σχετισθεί αρνητικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων (λ.χ. διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου, γαστρεντερικές παθήσεις κ.ά.) καθώς και με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

«Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει πως όσο υψηλότερη είναι η μέση ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει. «Σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερες από 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες (αντιστοιχούν σε τρία φρούτα και δύο σαλάτες) έχουν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

»Αντίστοιχα οφέλη παρατηρούνται και με την ακολούθηση της δίαιτας DASH, μίας ειδικής διατροφής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης η οποία είναι φτωχή σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά».

Περισσότερα ΕΔΩ