egekfaa

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στο άκουσμα της μουσικής

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ακούμε μουσική; Αυτό επιδιώκουν να ερευνήσουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ.
«Χρησιμοποιούμε τη μουσική για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου», δήλωσε ο ψυχολόγος Daniel Levitin,  ο οποίος μελετά τη νευροεπιστήμη της μουσικής στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ. Μελέτες που δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα έδειξαν πώς ο εγκέφαλος αντιδρά στη μουσική.
Στις μελέτες συμμετείχαν 19 άτομα όπου έπρεπε να ακούσουν την ίδια μουσική έτσι ώστε να δουν οι επιστήμονες τις διαφορετικές αντιδράσεις.«Παρά τις ιδιοσυγκρασίες μας, στο άκουσμα της μελωδίας, ο εγκέφαλος βιώνει τη μουσική ως ένα πολύ συνεπή τρόπο», δήλωσε ο Daniel Abrams,
Ωστόσο ανέφερε πως, «το επόμενο βήμα στην νευροεπιστήμη της μουσικής είναι να εξετάσουμε πιο προσεκτικά το πώς εμπλέκονται οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο κατά την διάρκεια του ακούσματος της μελωδίας και σε ποια τμήματα του εγκεφάλου δραστηριοποιούνται.
Οποιοδήποτε δεδομένο νευροχημικής μπορεί να έχει διαφορετική λειτουργία ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου, δήλωσε ο ψυχολόγος. Για παράδειγμα, η ντοπαμίνη βοηθά να αυξήσει την προσοχή στους μετωπιαίους λοβούς, καθώς επίσης και στο μεταιχμιακό σύστημα που συνδέεται με την ευχαρίστηση.

Πηγή:sigmalive.com