vouli--3-thumb-large

Προ των ευθυνών της η Βουλή των Ελλήνων

Με τον πρωθυπουργό να θέτει το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους, ξεκινά σήμερα μια από τις κρισιμότερες ημέρες της ιστορίας του Κοινοβουλίου. Μια σειρά από συνεδριάσεις που θα καταλήξουν σε ψηφοφορία η οποία θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της οικονομίας αλλά θα αποτελέσει πιθανότατα και θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι ένα «αντάρτικο» από κυβερνητικούς βουλευτές που θα έχει μεγάλο εύρος, μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές και σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επομένως ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία ξεπεράσει τους 40, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθεί η χώρα σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

Σήμερα το πρωί στις 10 ξεκινά η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 12 – 12:30 το μεσημέρι. Οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι και οι τέσσερις πρόεδροι των επιτροπών είχαν υπογράψει την επιστολή με την οποία έλεγαν ότι ψηφίζουν τη συμφωνία αλλά δεν συμφωνούν.

Κρίσιμες μέρες
Περίπου στις 13:00 με 13:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βγει άμεσα η ημερήσια διάταξη που θα συγκαλεί την Ολομέλεια στις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής η συνεδρίαση για κατ’ επείγον νομοσχέδιο διαρκεί μέχρι 10 ώρες όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τα μεσάνυχτα.

Όμως, αποφασίστηκε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα πάει πίσω τη διαδικασία.Αυτό σημαίνει ότι, υπό κανονικές συνθήκες η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα ή και αργότερα με το βλέμμα να είναι στραμμένο σε όσους πουν «όχι» ή ψηφίσουν «παρών» ή επιλέξουν την αποχή. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι όσο περισσότερα είναι τα «ναι» ακόμη και σε μια επώδυνη συμφωνία, τόσο πιο εύκολα θα αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το πώς θα τοποθετηθούν βουλευτές όπως ο Π. Λαφαζάνης και η Ζ. Κωνσταντοπούλου η οποία πιθανότατα δεν θα προεδρεύσει ενώ μπορεί να μην βρεθεί καν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει φόβους πως η Πρόεδρος θα επιχειρήσει και πάλι να εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Στην ίδια «γραμμή» συνεχίζουν οι επίμονες διαρροές που θέλουν την κυρία Κωνσταντοπούλου να καταψηφίζει το νομοσχέδιο και στην συνέχεια να παραιτείται του αξιώματός της αν και η ίδια έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Για πρώτη φορά τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) ξεκαθαρίζουν ότι θα υπερψηφίσουν δημιουργώντας τις συνθήκες επίτευξης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας τουλάχιστον 251 βουλευτών. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν «ναι» όπως έκαναν στην τελευταία ψηφοφορία.
Το εύρος της αντίδρασης θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού και τα πάντα είναι ανοικτά. Από κατάρρευση της κυβέρνησης και εκλογές που θα είναι καταστροφικές για την οικονομία μέχρι σαρωτικό ανασχηματισμό με αποχώρηση υπουργών που διαφωνούν ενώ δεν αποκλείονται και οι διαγραφές αν και ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι στην κουλτουρα της αριστεράς κάτι τέτοιο.

Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να κυβερνήσει, έστω και με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Όμως εκφράζονται ήδη προβληματισμοί για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σχήμα που για νόμους που αφορούν την οικονομία θα στηρίζονται και από την αντιπολίτευση, αλλά όχι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ άλλους νόμους δεν θα ψηφίζει ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αλλά θα ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης.
Πηγή:imerisia.gr