proypoloismos

Προϋπολογισμός ασφαλείας σε καιρό κρίσης

Γράφει: Χρύσω Αντωνιάδου

• Εφαρμόστε στην οικογένεια όλα όσα εφαρμόζει ένας επαγγελματίας στην επιχείρησή του

Σίγουρα όλοι μας δεν κατέχουμε από οικονομικά ούτε από θέματα μάνατζερ. Κατά βάθος, όμως, ξέρετε ότι θα πρέπει να γίνετε επιτέλους διευθυντής ή και λογιστής του δικού σας εαυτού και της οικογένειάς σας. Έτσι που πάτε, θα… κλείσετε το μαγαζί.
Θα έχετε, φυσικά, έτοιμη την απάντηση. Δεν είμαι ούτε επιχείρηση που καταρτίζει τον ισολογισμό της, ούτε εταιρεία για να συντάσσει προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Συνέλθετε και αποφασίστε να λειτουργήσετε σαν ένας καλός μάνατζερ. Εφαρμόστε στην οικογένεια όλα όσα εφαρμόζει ένας επαγγελματίας στην επιχείρησή του. Καμιά η διαφορά.
Ένας οικογενειακός προϋπολογισμός, που συντάσσεται σε μια εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, μια εποχή γεμάτη κακοτοπιές, είναι ό,τι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και μπορεί να γλιτώσει πολλά νοικοκυριά από την… κατάρρευση.
Ας μπούμε στο ψητό και ας πάρουμε μια μέση κυπριακή οικογένεια με δύο παιδιά. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο μέσος μισθός για τους άνδρες είναι τα 2.118 ευρώ και για τις γυναίκες τα 1.683 ευρώ (σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία), άρα ένα μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται περίπου στα 49.413 ευρώ ετησίως.

Έξοδα και έσοδα

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα έξοδα που συνθέτουν τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό. Πάρτε χαρτί και μολύβι ή καλύτερα ανοίξτε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας. H πρώτη ενέργεια για έναν υγιή οικογενειακό προϋπολογισμό είναι να καταγράψετε τις δαπάνες και τα έσοδά σας και να καταβάλετε κάθε προσπάθεια να τα τηρήσετε αυστηρά και προσεκτικά. Για να μην τα βρείτε μετά μπροστά σας και να μην ξέρετε πώς να τα αντιμετωπίσετε. Καταγράφοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό,
θα είσαστε σε θέση να ελέγξετε καλύτερα την οικονομική σας κατάσταση και να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα προκύψουν. Πρώτα, λοιπόν, γράψτε τα έξοδα για τις βασικές ανάγκες σας (στέγη, τροφή, ένδυση και συνθήκες υγιεινής). Στον κατάλογο θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον αριθμό των μελών της οικογένειάς σας, πού διαμένετε και όλα τα εισοδήματά σας.
Τα αγαθά και οι υπηρεσίες αυτές είναι τα βασικά και απαραίτητα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξετάσετε πόσα χρήματα είστε σε θέση να ξοδέψετε για υπηρεσίες που σας ικανοποιούν, για την ψυχαγωγία σας και για τις ανάγκες του σπιτιού σας. Εδώ θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τα έκτακτα περιστατικά -έναν λογαριασμό που περιμένετε- μια εγχείρηση ή την αγορά ενός αυτοκινήτου που χάλασε αναπάντεχα και δεν διορθώνεται.

Τα βασικά

Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται το ενοίκιο κατοικίας και τα κοινόχρηστα (όσοι από εσάς διαμένετε σε σπίτι με ενοίκιο), ενώ όσοι κατοικείτε σε δικό σας σπίτι, θα πρέπει να υπολογίσετε ως πάγια δαπάνη τις δόσεις του στεγαστικού δανείου. Εκτός κι αν το έχετε εξοφλήσει.
Στα βασικά σας έξοδα μπορείτε να συμπεριλάβετε τα έξοδα διατροφής, ένδυσης και υπόδησης, τα μεταφορικά ή έξοδα καυσίμων, τους λογαριασμούς (ηλεκτρισμό, νερό, τηλέφωνα), καθώς και άλλα έξοδα όπως είναι η συντήρηση και η ασφάλεια του αυτοκινήτου, τα έξοδα για τα σχολεία και τα φροντιστήρια των παιδιών, τα χριστουγεννιάτικα και άλλα δώρα, τα έξοδα για τις διακοπές κ.ά. Αυτές, λοιπόν, είναι και οι βασικές κατηγορίες οικογενειακών δαπανών.

Πριν ξοδέψετε…

Οι οικονομικοί και άλλοι σύμβουλοι θεωρούν ότι εάν ο προϋπολογισμός σας δεν είναι ορθός και πάνω σε σωστή βάση, δεν μπορείτε να χαίρεστε τη ζωή σας και θα έχετε συνεχώς άγχος και οικονομικά προβλήματα. Πολλοί από εμάς αναβάλλουμε την ετοιμασία του προϋπολογισμού επειδή έχουμε την τάση να αναβάλλουμε και επειδή τη θεωρούμε μιαν άχαρη δουλειά. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν θέλουμε να ξέρουμε την αλήθεια, να έχουμε μπροστά μας την πραγματική εικόνα. Κάπου μας αρέσει να ζούμε σε ουτοπία… Ωστόσο ένας καταγεγραμμένος προϋπολογισμός θα σας βοηθήσει να εξετάσετε και να ελέγξετε τα έξοδα, τα έσοδα και τις αποταμιεύσεις σας και να στηρίξει την κάθε προσπάθειά σας να θέσετε προτεραιότητες σε διάφορα ζητήματα, εκεί όπου χρειάζεται.