ed19397e6c564d3e26997eab94ee95f3_XL

Προφυλάξτε τα παιδιά σαν … τα μάτια σας!

Οι διακοπές με τα παιδιά θα πρέπει να προβληματίζουν τους γονείς καθώς ο ήλιος και η θάλασσα δημιουργούν μεγάλους κινδύνους. Μάθετε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να παίρνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν κάνετε διακοπές.

Στον ήλιο με μέτρο

Ο ήλιος είναι απαραίτητος, καθώς βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά. Όμως, χρειάζεται και πολλή προσοχή, γιατί κρύβει κινδύνους. Βασικός κανόνας είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στη θάλασσα το πρωί μέχρι τις 11.00 και το απόγευμα μετά τις 4.00 Επίσης, μην ξεχνάτε να ντύνετε το παιδί σας ελαφρά, να του δίνετε να πίνει συχνά νερό, ποτέ μην το αφήνετε – αν είναι μωρό – κλεισμένο και μόνο στο αυτοκίνητο κάτω από καυτό ήλιο. Ακόμη, να του φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου, καπέλο και ένα ελαφρύ μπλουζάκι όταν παίζει στην παραλία και να το αλείφετε, κάθε δύο ώρες, με μια αντηλιακή κρέμα.

Προστασία από εγκαύματα

Ένα έγκαυμα μπορεί να εμφανιστεί με ελαφριά κοκκινίλα (αν το παιδί εκτέθηκε για λίγο στον ήλιο) ή με κοκκινίλες και αίσθημα καψίματος και ίσως και φουσκάλες (αν η έκθεση στον ήλιο ήταν μεγάλη). Σε τέτοιες περιπτώσεις καλύψτε την περιοχή με μια λιπαρή κρέμα και ανακουφίστε τη με κομπρέσες με ξιδόνερο. Το παγωμένο γιαούρτι ανακουφίζει σημαντικά.

Αποφύγετε την ηλίαση

Τα παιδιά κινδυνεύουν εύκολα να πάθουν ηλίαση, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τα συμπτώματά της είναι: εγκαύματα, αδιαθεσία, τάση για υπνηλία. Ίσως το παιδί να ζαλίζεται και καμιά φορά – σε σοβαρές περιπτώσεις – η υπνηλία να μετατραπεί σε κώμα. Πώς αντιμετωπίζεται; Με κομπρέσες και αρκετά υγρά. Σε περίπτωση, όμως, που το παιδί παρά τη βοήθεια δεν καλυτερεύσει το πολύ σε μία ώρα, πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο.

Προφυλάξτε τα βρέφη από θερμοπληξία

Σε παιδιά που θηλάζουν η θερμοπληξία εμφανίζεται ως εξής: το μωρό κοκκινίζει, ιδρώνει, πίνει πολλά υγρά. Ενοχλείται και κλαίει. Μετά δείχνει ήρεμο και καταβεβλημένο. Αρνείται τον θηλασμό, δείχνει να μην πεινά και παρουσιάζει και διάρροια, που μερικές φορές συνοδεύεται από εμετούς. Η παραμονή του παιδιού στον ήλιο μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ακόμη και στους 40 βαθμούς και να προκαλέσει και σπασμούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, βάλτε το παιδί σε δροσερό μέρος, αφού πρώτα το γδύσετε, και δώστε του ζαχαρόνερο. Αν η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 38 βαθμούς, τυλίξτε το σε μια βρεγμένη πετσέτα και ειδοποιήστε αμέσως γιατρό.

Φροντίστε για τη μελλοντική υγεία τους

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι αφήνοντας το παιδί σας να εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο, διακινδυνεύετε να αυξήσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου σε κάποια στιγμή της ζωής του. Το μελάνωμα, για παράδειγμα, η πιο επικίνδυνη μορφή δερματικού καρκίνου, προσβάλλει όλες τις ηλικίες και συνηθέστερα άτομα που έχουν εκτεθεί περιοδικά στον ήλιο.

Μάθετέ τους να κολυμπούν από μικρά

Αυτή είναι η βασική συμβουλή «ασφαλείας» για την πρόληψη του πνιγμού. Ένα παιδί, μετά τα 2-3 χρόνια του, μαθαίνει κολύμπι ευκολότερα στην πισίνα. Ωστόσο, οι εκπαιδευτές προτιμούν η εκμάθηση να αρχίζει μετά τα 5 χρόνια, καθώς σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι πιο υπάκουα. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι πέντε εκατοστά νερό αρκούν για να πνίξουν ένα μικρό παιδί! Γι’ αυτό μην αφήνετε τα παιδιά από τα μάτια σας όσο είναι στη θάλασσα. Ούτε και όταν είναι μόνα τους κοντά στο νερό. Τα σωσίβια, τέλος, και τα μπρατσάκια τους πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να εφαρμόζουν σωστά και να αντιστοιχούν στην ηλικία τους. g

Φωτό: nextdeal.gr