Dr Tasos Christodoulou-F980x980

Προσοχή από τη χλαμύδια

Η χλαμύδια είναι σχεδόν η πιο διαδεδομένη από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Αποτελεί, όμως, και μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι περισσότερες γυναίκες που προσβάλλονται δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι παρενέργειες της ασθένειας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, γι’ αυτό όποια γυναίκα υποψιάζεται πως έχει κάποια μόλυνση, πρέπει να σπεύδει αμέσως στον γυναικολόγο της για σωστή και έγκαιρη διάγνωση.

Η χλαμύδια μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα τοιχώματα του κόλπου, το στόμα, τα μάτια, την ουροφόρο οδό και το ορθόν έντερο, αν και συνήθως προσβάλλει τον τράχηλο, που εκκρίνει ένα κιτρινωπό δύσοσμο υγρό. Η πιο σοβαρή συνέπεια της μόλυνσης είναι ότι στο 30% των γυναικών προκαλούνται φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου που, αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Η γυναίκα που έχει μολυνθεί, είναι δυνατόν κατά τον τοκετό να μεταδώσει τη νόσο στο παιδί της. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της χλαμύδιας στα νεογέννητα είναι η επιπεφυκίτις, αλλά μπορεί να του προκαλέσει και πνευμονία. Τα συμπτώματα της χλαμύδιας είναι συνήθως σπάνια, αλλά προειδοποιεί συχνά τη γυναίκα με κολπικές εκκρίσεις. Είναι πιθανόν να παρουσιαστούν πυρετός και ενοχλήσεις στην κοιλιά, ιδιαίτερα κατά τη συνουσία. Οι άνδρες συνήθως έχουν κάψιμο κατά τη διούρηση. Η χλαμύδια θεραπεύεται εύκολα, όταν διαγνωστεί με τα σύγχρονα τεστ που γίνονται στο γυναικολογικό ιατρείο. Ο γυναικολόγος κάνει τη διάγνωσή του άμεσα και έτσι η θεραπευτική αγωγή αρχίζει αμέσως.

Η χλαμύδια θεραπεύεται εντελώς με αντιβιοτικά, αλλά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Είναι επικίνδυνο να σταματά η θεραπεία μόλις εξαφανιστούν τα συμπτώματα, γιατί η μόλυνση μπορεί να υποτροπιάσει και τότε η επίδρασή τους δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική. Κάθε σεξουαλικά δραστήριος άνθρωπος απειλείται από τη χλαμύδια, αλλά όσοι έχουν πολλούς συντρόφους κινδυνεύουν περισσότερο.

Δρ ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Μετεκπαίδευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

και Γυναικολογική Ενδοκρινολογία Πανεπιστήμιο BONN, Γερμανίας

Email: Tasos.Christodoulou@apollonion.com.cy