GMI_8983

ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Ευλογούν τα γένια τους και τους μισθούς τους!

«Έστειλαν το αίτημά μας στις ελληνικές καλένδες δήθεν λόγω της οικονομικής κρίσης και εκείνοι τρέχουν να αυξήσουν τη μισθοδοσία τους»

 Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών εκφράζει την αγανάκτησή της για τις κυοφορούμενες αυξήσεις στη μισθοδοσία των μελών της Βουλής, την ίδια στιγμή που τα κυπριακά νοικοκυριά, οι μισθωτοί και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δεχθεί μεγάλες θυσίες από τις αποκοπές στους μισθούς και στα ωφελήματά τους.

Για μήνες τώρα, η Συντεχνία μας προσπαθεί να πείσει την Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία για την ορθότητα του αιτήματός μας γι’ αναβάθμιση της κλίμακας των νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή κλίμακα Α8, όπως συμβαίνει με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος. Το επιχείρημα που προτάσσεται και προβάλλεται, αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, είναι ότι ναι μεν έχετε δίκαιο αλλά η Κύπρος βρίσκεται σε μνημονιακή τροχιά και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημά σας. Αντί αυτού, παρακολουθούμε έκπληκτοι τις εξελίξεις σε σχέση με τις αυξήσεις στην αντιμισθία των μελών της Βουλής και μένουμε άφωνοι από τη θετική προσέγγιση της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με είδηση τηλεοπτικού σταθμού και το σχετικό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, «η Κυβέρνηση θα προωθήσει συνολική αναπροσαρμογή μισθών και ωφελημάτων των κρατικών και ανεξάρτητων αξιωματούχων, με στόχο τον εξορθολογισμό και την ορθή ιεράρχηση, στη βάση προηγούμενης υπουργικής απόφασης που καλούσε τον Υπουργό Οικονομικών να μελετήσει το θέμα και να καταθέσει προτάσεις.

Λύπη και αγανάκτηση

Σύμφωνα με την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ είναι πραγματικά με μεγάλη λύπη και αγανάκτηση που παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές, την ίδια μέρα που το Υπουργείο Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανακοίνωνε την επιτυχία της εξόδου της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και την επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ εκφράζει την αγανάκτησή της για την εξέλιξη αυτή και την κάθετη διαφωνία της με την παντελή απουσία αναφοράς γι’ αποκατάσταση των μισθών και επαναφοράς τους στα επίπεδα πριν από την εκδήλωση της κρίσης, στα προτεινόμενα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία. Θεωρεί πως οι αυξήσεις που θα παραχωρούνται μελλοντικά στο δημόσιο τομέα και θα εξαρτώνται από τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ και του ποσοστού αύξησης του κρατικού μισθολογίου είναι ζημιογόνες για τους εργαζομένους.

Η Συντεχνία θεωρεί πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν καμιά ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την κατανομή των δημοσίων δαπανών. Επισημαίνει πως κανένας από τους δείκτες του ΑΕΠ δεν επηρεάζεται από την απόδοση ή την απασχόλησή τους, έτσι και οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε οποιεσδήποτε ζημιές στη μισθοδοσία τους; Με την αποκοπή του τιμαριθμικού επιδόματος και τη σταδιακή μείωση της αγοραστικής αξίας θα πληγούν καίρια οι μισθωτοί με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Να σημειώσουμε ότι οι νοσηλευτές έχουν δεχθεί αποκοπές στον βασικό τους μισθό 20% και άλλα 25% πάνω στην αντιμισθία τους για εργασία σε αντικανονικό ωράριο  (επίδομα βάρδιας). Έτσι, οι συνολικές τους αποκοπές φθάνουν στο 30% – 35%. Ακόμη, μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τους νεοεισερχομένους. Το 1/3 των νοσηλευτών είναι έκτακτοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μια πρόσθετη αποκοπή 10%. Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρει η Συντεχνία, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί σε ποια επίπεδα βρίσκεται η μισθοδοσία των νοσηλευτών οι οποίοι δεν λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και επιδόματα, όπως παραπλανητικά προβάλλεται πολλές φορές.

Κόβουν…

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ διαφωνεί επίσης με το «κουτσούρεμα» της ΑΤΑ, την κατάργηση του ρόλου των συντεχνιών και του συνδικαλιστικού τους δικαιώματος. Όπως αναφέρει, η ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να παραχωρούνται κανονικά μετά τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και κυρίως των δημοσίων οικονομικών και την έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Επισημαίνει πως οι νοσηλευτές έχουν αδικηθεί καθώς όχι μόνο δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα για ισότιμη αναβάθμιση με τους υπόλοιπους πτυχιούχους του δημοσίου, και υποστηρίζει ότι ο Κλάδος των Νοσηλευτών δέχθηκε τις μεγαλύτερες μειώσεις στις απολαβές τους.

Η Συντεχνία καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διόρθωση της στρέβλωσης αναφορικά με την πανεπιστημιακή κλίμακα των νοσηλευτών και να προσέλθει σε διάλογο με τις συντεχνίες για τα υπόλοιπα θέματα, ώστε να συμφωνηθεί μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.