IMG_3001

Προς τη δική σου επαγγελματική κατεύθυνση

Της Κρίστιας Κασάπη*

Πολύ συχνά ακούω να υποστηρίζεται η άποψη ότι η αγορά εργασίας έχει μειωθεί τόσο πολύ που δεν υπάρχουν επιλογές. Εγώ θα έλεγα ότι για τον καθένα υπάρχει η επιλογή, φτάνει να πάρει την απόφαση να την αναζητήσει. Υπάρχει μεγάλο εύρος στην αγορά εργασίας και κερδισμένος θα βγει αυτός ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα προσόντά του με κάθε τρόπο είτε αυτά είναι ακαδημαικά/επαγγελματικά, είτε είναι κάποια ενδιαφέροντα τα οποία θα τον βοηθήσουν να βρει κάποιες εναλλακτικές λύσεις για εργασία που μέχρι στιγμής δεν είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να κάνει.

Σημαντικό παράγοντα σε όλη αυτή τη διαδικασία κατέχει η ικανότητα του ατόμου να ανακαλύψει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ώστε να μπορέσει να αρπάξει κάποιες ευκαιρίες οι οποίες αρμόζουν στα δικά του μέτρα. Συνεπώς, κάπου εδώ ενδείκνυται και ο ρόλος του Συμβούλου Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης ο οποίος θα στηρίξει το άτομο στις προσπάθειές του για να κάνει τις σωστές επαγγελματικές επιλογές.

Ανοίξτε τα φτερά σας

Ο Σύμβουλος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει άτομα τα οποία καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους προς μία επαγγελματική κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως και οι στιγμές στις οποίες το άτομο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με μια κατάσταση η οποία απαιτεί επαναπροσδιορισμό της επαγγελματικής πορείας του ατόμου. Όταν το άτομο νιώσει την ανάγκη να αποταθεί στον Σύμβουλο, αυτός με τη σειρά του θα παρέχει στον συμβουλευόμενο την απαραίτητη επαγγελματική πληροφόρηση, θα τον βοηθήσει να ενισχύσει και να αναπτύξει την αυτοαντίληψή του με κύριο μέλημά του να τον διευκολύνει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το άτομο συνήθως βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο χρειάζεται κάποια βοήθεια ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα με στόχο τον επαναπροσανατολισμό του στην κατεύθυνση την οποία το ίδιο επιλέγει.

Εν κατακλείδι, ο ρόλος του Συμβούλου είναι μείζονας σημασίας στη ζωή του ατόμου αφού θα ενθαρρύνει το άτομο να ανακαλύψει τυχόν κρυμμένα όνειρα, επιθυμίες, ενδιαφέροντα και απαιτήσεις που μπορεί να έχει από τον ίδιο του τον ευατό. Ο Σύμβουλος είναι σε θέση να βοηθήσει το άτομο τόσο στον συναισθηματικό τομέα, καθώς μπορεί να είναι αντιμέτωπος με κάποιες συγκρούσεις όσον αφορά τις επιλογές που θέλει να πάρει όσο και στον επαγγελματικό τομέα ώστε να τον βοηθήσει να φθάσει στην πραγματοποίηση των στόχων/ονείρων του

*Πτυχιούχος Ψυχολόγος και Πιστοποιημένος Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Eπαγγελματικής Aνάπτυξης (GCDF)

ηλεκτρονική διεύθυνση: kristiakasapi@gmail.com, τηλέφωνο: 99 88334