tsipras-giounker-800x586

Ξεπερνούν τα όριά τους Ελλάδα – δανειστές

 Στην κρισιμότερη φάση περνά η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές της. Οι εκρήξεις του προέδρου της Κομισιόν δημιουργούν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να στείλει σήμερα ισχυρά μηνύματα για τη ρευστότητα μέσω του ELA.

Οι άλλοτε … επιστήθιοι φίλοι Γιούνκερ και Τσίπρας αλληλοκατηγορούνται ως ψεύτες, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού έστειλε σαφές μήνυμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό να τελειώνει με τη συμφωνία ώστε να μην προκληθεί μείζονα κρίση στις διεθνείς αγορές.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του κ. Τσίπρα στο ΔΝΤ και οι κατηγορίες για εγκληματικές ενέργειες από μέρους των δανειστών καθώς και η νέα «κόκκινη γραμμή», αυτή της συμφωνίας με σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η Κομισιόν διαμηνύει ότι περιμένει ακόμη αντιπροτάσεις από την Αθήνα, ήρθε η έκρηξη του κ.Γιούνκερ, η απάντηση της κυβέρνησης και το σχόλιο του Γιάνη Βαρουφάκη που κάνουν ακόμη χειρότερες τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Έξαλλοι

Ο κ.Γιούνκερ έξαλλος ξεσπάθωσε κατά της ελληνικής Κυβέρνησης: «Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε στον ελληνικό λαό πράγματα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχω πει στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι πρότεινα να αντικατασταθούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ με άλλα μέτρα, εκ των οποίων ένα ήταν η μέτρια περικοπή των αμυντικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα».

Έξαλλος είναι και ο Μάρτιν Σουλτς: «Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του «φτάνει!», και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα. Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη – δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει μεθαύριο Παρασκευή στη Ρωσία για επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ενεργειακά θέματα, βάζοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά