Forologikos_elegxos

Με λογισμικό θα υπολογίζονται οι δόσεις των δανείων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για ολοκλήρωσή του λογισμικού (διαδραστικού εργαλείου), που θα υποβοηθά τους δανειολήπτες να διαπιστώνουν το ύψος της δόσης που μπορούν να καταβάλλουν στην περίπτωση που αναζητήσουν λύσεις αναδιάρθρωσης του δανείου τους.

Ταυτόχρονα,  η ΚΤ ετοιμάζει ενημερωτικό έντυπο για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις του δανείου ή των δανείων τους. Στο έντυπο θα καταγράφονται, κατά σειρά προτεραιότητας, οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι επαφίεται στην τράπεζα κατά πόσον θα αποδεχθεί ή όχι τη λύση που βρήκε ο δανειολήπτης με βάση το εργαλείο αυτό ή αν θα του προτείνει κάποια άλλη λύση.

Το συγκεκριμένο λογισμικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ζητεί από τον δανειολήπτη να καταχωρήσει τα έσοδα και τα έξοδα του, ενώ θα υπάρχουν πίνακες και θα επιτρέπεται στον δανειολήπτη, αν το επιθυμεί, να καταχωρήσει αναλυτικά τα πλήρη οικονομικά στοιχεία του.

Επίσης, θα δίδεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να διαφοροποιεί τα οικονομικά του στοιχεία ανά πάσα στιγμή και το λογισμικό αυτό θα του καταδεικνύει το ύψος του ποσού που έχει τη δυνατότητα να καταβάλει για την αποπληρωμή του δανείου ή δανείων του.

Στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα έσοδα για καταβολή της δόσης του δανείου, το λογισμικό θα θέτει διάφορες εισηγήσεις στον δανειολήπτη όπως, μεταξύ άλλων, να προβεί σε πώληση ακινήτου ή να αυξήσει το εισόδημα του ή να μειώσει τα έξοδα του έτσι ώστε το λογισμικό να του καταδείξει κατά πόσον μετά τα νέα δεδομένα θα μπορεί να καταβάλει τη δόση του δανείου του.