San%20Juan,%20Puerto%20Rico

Λανσάρουν τον Παναμά ως … αφορολόγητη επιλογή

Tης Χρύσως Αντωνιάδου

Γνωστά δικηγορικά γραφεία, φορολογικοί σύμβουλοι και ελεγκτικά γραφεία που ασχολούνται με τον τομέα των εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων, άλλως υπεράκτιων εταιρειών, διαφημίζουν τον Παναμά και προσελκύουν πελάτες εγγράφοντας εταιρείες στη χώρα. Τα εν λόγω γραφεία παρουσιάζουν τον Παναμά ως χώρα όπου δεν υπάρχει έλεγχος συναλλάγματος και οι παναμαϊκές εταιρείες που δημιουργούνται έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν χρήματα με απόλυτη ελευθερία, ενώ οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε νόμισμα.

Θέλοντας να προσελκύσουν πελάτες που προσδοκούν να «κρύψουν» τον πλούτο τους, τα δικηγορικά γραφεία εξηγούν, ανάμεσα στα επιχειρήματα που προβάλλουν, πως η παναμαϊκή εταιρεία που συστήνεται με δραστηριότητες εκτός Παναμά:

  • Eίναι 100% αφορολόγητη
  • Yπόκειται σε ένα εδαφικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο απαιτεί την καταβολή φόρων μόνο για εργασίες που πραγματοποιούνται ή θεωρείται ότι πραγματοποιούνται εντός της Δημοκρατίας του Παναμά.
  • Oι εμπορικές δραστηριότητες που εκτελούνται εκτός του Παναμά θεωρούνται υπεράκτιες και δεν φορολογούνται.

Όσοι θέλουν να «κρύψουν» χρήματα σε εταιρεία εγγεγραμμένη στον Παναμά, καταβάλλουν έναν ετήσιο εταιρικό φόρο $300 και δεν υπόκεινται σε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Επιπλέον, δεν υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος:

  • Για τη διανομή μερισμάτων και τη συμμετοχή σε παναμαϊκές εταιρείες όταν το εισόδημα δεν προκύπτει στον Παναμά,
  • Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από μια παναμαϊκή εταιρεία, οι οποίες ισχύουν για ή σχετίζονται με δραστηριότητες εκτός Παναμά.

Το κόστος για τη σύσταση και λειτουργία μίας παναμαϊκής εταιρείας εξαρτάται από τις υπηρεσίες που παρέχονται βάσει των δραστηριοτήτων της, των συναλλαγών που πραγματοποιεί και κυμαίνεται μεταξύ €2900 και €2700.

Το κόστος αφορά τόσο τα έξοδα για τη σύσταση της εταιρείας, που εξοφλούνται κατά τη σύστασή της, όσο και τα ετήσια έξοδα λειτουργίας της, που καταβάλλονται μαζί με αυτά της σύστασης τον πρώτο χρόνο και μετά κάθε χρόνο, με την ανανέωση της εταιρείας.

Αναλυτικότερα:

  • Για την σύσταση της εταιρείας  το κόστος ανέρχεται στα €800
  • Τα ετήσια έξοδα λειτουργίας της παναμαϊκής εταιρείας περιλαμβάνουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
  • Υπηρεσία Ονομαστικού Διευθυντή (φυσικό πρόσωπο): €400
  • Υπηρεσία Ονομαστικού Διευθυντή (νομικό πρόσωπο): €300
  • Υπηρεσία Ονομαστικού Μετόχου (φυσικό πρόσωπο): €300
  • Υπηρεσία Ονομαστικού Μετόχου (νομικό πρόσωπο): €200
  • Εγγεγραμμένο γραφείο και ετήσια έξοδα διατήρησης: €600

Πληροφορίες με το σταγονόμετρο

Ο Παναμάς είναι μια από τις πρώτες χώρες που εισήγαγε νόμους που ευνοούσαν τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών και τον φορολογικό σχεδιασμό. Οι νόμοι της χώρας βασίζονται κυρίως στο δίκαιο της Ισπανίας και το εμπορικό δίκαιο του Παναμά είναι βασισμένο στο εταιρικό δίκαιο της πολιτείας Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Oι Παναμαϊκές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να δίνουν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικές με την εταιρεία σε ξένες ή παναμαϊκές Αρχές μόνον όταν αποδεικνύεται παραβίαση του παναμαϊκού δικαίου.

Η εταιρεία μπορεί να συνεδριάζει οπουδήποτε στον κόσμο και δεν έχει την υποχρέωση ετήσιων συναντήσεων. Δεν υπάρχει ελάχιστο ονομαστικό κεφάλαιο για την παναμαϊκή εταιρεία και οι μέτοχοι δεν έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν το κεφάλαιο μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Το κεφάλαιο μιας παναμαϊκής εταιρείας είναι US$10.000 το οποίο χωρίζεται συνήθως σε 10.000 μετοχές (με ή χωρίς αξία) ή σε 500 μετοχές χωρίς αξία.

Μία παναμαϊκή εταιρεία μπορεί να συσταθεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Το πρώτο βήμα για τη σύστασή της εταιρείας είναι να επιλεγεί το όνομά της, οι τρεις Διευθυντές, ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας, το κεφάλαιο και οι μετοχές.

Το Καταστατικό εκτελείται ενώπιον Συμβολαιογράφου και κατατίθεται στο τμήμα του Εφόρου Εταιρειών του Παναμά.

Ο Παναμάς μια παγκόσμια «μαύρη τρύπα», μια χώρα στην οποία ανακυκλώνονται εκατομμύρια που προέρχονται από τα ναρκωτικά και τη φοροδιαφυγή.

Δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν

Ο ΟΟΣΑ που έχει αποστείλει ειδικούς για να εξετάσουν την ποιότητα της νομοθεσίας και των πρακτικών που ακολουθεί η χώρα διαπιστώνουν «παραθυράκια» έτσι που δεν μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση των πραγματικών ιδιοκτητών των υπεράκτιων εταιρειών.

Στην τελευταία έκθεσή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών των G20, κατά τη συνεδρίαση στις 26 και 27 Φεβρουαρίου στη Σανγκάη, παραθέτει τα βήματα που έχει κάνει ο Παναμάς για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή που ωστόσο δεν ικανοποίησαν κανέναν.

Επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία έκθεσή του για τη χώρα, με έτος αναφοράς το 2014, αναφέρει πως «οι αρχές του Παναμά δεν διεξήγαγαν καμία μελέτη και ούτε αξιολόγησαν τους κινδύνους του ξεπλύματος χρήματος ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλα συναφή εγκλήματα»

Η Διεθνής Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force-FATF) έχει εντάξει τον Παναμά στην «γκρίζα λίστα» των κρατών που δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος, και επιχειρηματολογεί αναφέροντας πως «η απουσία νομοθεσίας όσον αφορά τις ανώνυμες μετοχές και η μη υποχρέωση αποκάλυψης της ταυτότητας του εκάστοτε κατόχου των μετοχών ευνοεί την αδιαφάνεια καθιστώντας τη χώρα μια ελκυστική επιλογή για όσους θέλουν να «ξεπλύνουν» βρόμικο χρήμα».