image735

Κεφάλια ψηλά στην Κυπερούντα! Πέφτουν οι Περσείδες

Τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, σήμερα Παρασκευή το βράδυ 12 Αυγούστου 2016 κατά τις ώρες 9:00 μ.μ. – 11:30 μ.μ.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βροχή των διαττόντων αστέρων και να λύσει τις απορίες του σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.

Η εκδήλωση φέτος θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς θα μεταφερθούν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια για τον σκοπό αυτό.

Οι φίλοι του ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Άρη, Κρόνο, τη Σελήνη και διάφορους άλλους αστερισμούς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όσοι έχουν δικά τους τηλεσκόπια, μπορούν να τα φέρουν μαζί τους.

Τι είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, έχοντας συχνά μακριές πύρινες «ουρές».

Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες οφείλουν την εμφάνιση τους στον ουρανό στον κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ που είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιιο σώμα που έχει συνήθεια να περνάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τη Γη.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Και ασφαλώς να έχει ελεύθερο χρόνο και υπομονή, καθώς μπορεί να χρειασθεί να περιμένει: για παράδειγμα, με ένα ρυθμό 150 μετεώρων την ώρα, ο παρατηρητής μπορεί να δει δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό, όμως μερικά μόνο από αυτά θα είναι πραγματικά φωτεινά.

Φωτό: KYΠΕ