Business-review_-HQ-Pics-2

Και τώρα πώς θα βρω δουλειά;

Της Χρύσως Αντωνιάδου*

«Kαι τώρα τι θα κάνω; Πώς θα βρω δουλειά;». Ένα ερώτημα που βασανίζει χιλιάδες ανέργων που αναζητούν μια θέση εργασίας στην Κύπρο του Μνημονίου, της ύφεσης και των χαμηλών μισθών.

Οι άνεργοι μπορεί να είναι άτομα που κοντεύουν τα 40 ή τα 50 και έμειναν χωρίς δουλεία ή ακόμη και νέοι – τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται ανάμεσα στους νέους – που ψάχνουν για μια δουλειά, οποιαδήποτε εργασία για να βγάλουν τα προς τον ζην.

Κι, όμως, οι περισσότεροι έχουν προσόντα, δεξιότητες που δεν τις έχουν εκτιμήσει μέχρι τώρα και που απεγνωσμένα αναζητούν οποιαδήποτε δουλειά, χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και τι ζητούν. Σίγουρα, η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει και πολλές επιλογές, εξ ου και βλέπουμε νέους με τρία πτυχία να εργάζονται σερβιτόροι ή σε καταστήματα και ακόμη μεγαλύτερους να αναζητούν οποιαδήποτε δουλειά παντού και με οποιονδήποτε μισθό, χωρίς αποτελέσματα.

Δυστυχώς στην Κύπρο, καλλιεργήθηκε και εξακολουθεί να καλλιεργείται η εντύπωση ότι εάν δεν είσαι δημόσιος, ημικρατικός ή τραπεζικός υπάλληλος δεν έχεις μέλλον. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν από μέρα σε μέρα και εκείνα που θεωρούσαμε ασφαλή και κεκτημένα διαφοροποιούνται από βδομάδα σε βδομάδα.

Ίσοι στην αγορά εργασίας

Όλοι είναι ίσοι στην αγορά εργασίας και θα επιβιώσουν μόνο εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις σε τομείς που μέχρι τώρα δεν ήξεραν ή ακόμη κι αν ήξεραν, δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δουλέψουν.

Η νέα τάξη πραγμάτων στην κυπριακή αγορά εργασίας διαφοροποιεί και το σκηνικό σε σχέση με την επαγγελματική σταδιοδρομία, με αποτέλεσμα κάθε άτομο να αλλάζει αρκετές φορές μέχρι και 4 φορές εργασιακό περιβάλλον. Πολλές φορές είναι υποχρεωμένο να ενδυναμώσει την εκπαίδευσή του ή να αποκτήσει νέες δεξιότητες.

Όρεξη και δημιουργικότητα

Εκείνο που φαίνεται να μετρά δεν είναι μόνο τα προσόντα, αλλά η δημιουργικότητα, η όρεξη για συνεχή εκπαίδευση και η προσπάθεια για διασύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία. Πολύ περισσότερο οι «θυσίες» που είναι διατεθειμένος/η κάποιος/α να κάνει ακόμη και με καθεστώς συνεργασίας.

Σε αυτό το σημείο, έρχεται η Συμβουλευτική Καριέρας ή Σταδιοδρομίας που δίνει τη δυνατότητα στο άτομο, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τα προσόντα του και να αξιοποιήσει τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρονται σε μια φάση της ζωής του.

Οι προκλήσεις για τον ίδιο είναι τεράστιες και μέσα από έναν Σύμβουλο Σταδιοδρομίας θα μπορούσε να ενδυναμωθεί και να επιχειρήσει μια διαδρομή αυτογνωσίας. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να διαμορφώσει το δικό του σύστημα αξιών, να εξετάσει τις απαιτήσεις που έχει από τη ζωή και να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες και αδυναμίες του, αξιοποιώντας ακόμη και την παραμικρή ευκαιρία που του δίνεται.

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας

Το γνώθι σαυτόν είναι ένα ταξίδι, που σε μια καθοριστική χρονική περίοδο μπορεί να τον βοηθήσει να επαναξιολογήσει τους στόχους του, όχι μόνο επαγγελματικούς αλλά και προσωπικούς.

Πώς μπορούμε να φέρουμε στην επιφάνεια τα δυνατά μας σημεία και να εντοπίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, ποιες ευκαιρίες προσφέρονται και πώς να τις αξιοποιήσουμε, ακόμη και αυτή την περίοδο της ύφεσης στην οικονομία;

Εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος του Συμβούλου Σταδιοδρομίας ή Καριέρας που θα μας στηρίξει στις προσπάθειες για επαγγελματικές επιλογές.

Η σημαντικότερη δουλειά που κάνει η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ή Επαγγελματικής Ανάπτυξης, ή άλλως Συμβουλευτική Καριέρας, είναι ότι ενθαρρύνει το άτομο να συνειδητοποιήσει τον αναξιοποίητο πλούτο του, που ακόμη κι αν δεν καταφέρει να τον «εκμεταλλευτεί» πλήρως για την εξεύρεση εργασίας, θα τον κάνει πιο δυνατό και συνειδητοποιημένο σε σχέση με τις απαιτήσεις του και πώς θα τις διεκδικεί. Ένα σημαντικό όφελος από τη διαδικασία αυτή είναι να υποστηριχθεί συναισθηματικά και να ενθαρρυνθεί στην υλοποίηση των στόχων του.

H Συμβουλευτική Καριέρας απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες που αναζητούν εργασία ή πρώτη εργασία, ή βρίσκονται σε διαδικασία να επανασχεδιάσουν την επαγγελματική τους πορεία, ή ακόμη να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον. Επίσης, μπορεί να ενδυναμώσει τις προσπάθειες των νέων που απογοητεύονται και αναζητούν επιλογές και λύσεις, πέραν από το αντικείμενο των σπουδών τους.

Στήριξη του ατόμου

Ο Σύμβουλος θα μπορούσε να βοηθήσει το άτομο να διερευνήσει τα ατομικά χαρακτηριστικά του, να εντοπίσει επαγγελματικές επιλογές και να στηρίξει τον επανασχεδιασμό του ατόμου για υλοποίηση των στόχων του. Επίσης στη διαδικασία της Συμβουλευτικής θα στηριχθεί στην προσπάθειά του να συγγράψει το βιογραφικό του, να εκπαιδευτεί σε τεχνικές για να επιτύχει στην πρώτη του συνέντευξη και να ετοιμάσει το Career Portfolio.

Η διαδικασία της Επαγγελματικής Ανάπτυξης έχει ως πρώτο στάδιο τη γνώση του εαυτού μας και μετά τη διαχείριση της σταδιοδρομίας μας. Όλα αρχίζουν με ένα μικρό βήμα, φτάνει να έχουμε τη θέληση να το κάνουμε.

*Πιστοποιημένη Διεθνής Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης (GCDF)