BEL_3589

Και μετά την έλξη, έρχεται η προσγείωση…

Tης Χριστίνας Σορόκκου*

Το στάδιο της έλξης είναι μόνο η αρχή.  Υπάρχουν στιγμές που θα νοιώσουμε συγχυσμένοι και εκνευρισμένοι. Χρειάζεται όμως να είμαστε συνειδητοποιημένοι κάθε φορά, ότι αυτά είναι απόλυτα, φυσιολογικά και αναμενόμενα στάδια τα οποία είναι ευκαιρίες για να μάθουμε τι να αναμένουμε και πώς να χειριζόμαστε τις φάσεις μας.

Ρομαντική μου ιστορία

Η ρομαντική «νουβέλα» με την οποία ξεκινά μια σχέση είναι από τα ομορφότερα στάδια της. Υπάρχει ένταση, πάθος και νοιώθουμε ότι αυτός/η είναι ο/η «ένας και μοναδικός/η». Μέσα στον έρωτα, το έτερο μας είναι τέλειο. Περνάμε ώρες ολόκληρες όπου τον/την σκεφτόμαστε, του/της μιλάμε και  χανόμαστε στα μάτια του/της. Τα χάδια και η τρυφερότητα μεταξύ μας«στάζει μέλι»και εμείς πιστεύουμε πως έτσι θα συνεχίζουν τα πράγματα και στο μέλλον. Αναγνωρίζουμε αφενός ότι θα υπάρξουν τα καβγαδάκια αλλά είμαστε σίγουροι για το μέλλον. Στη φάση αυτή δεν καταβάλουμε και ιδιαίτερη προσπάθεια … η αγάπη κύλα από μόνη της, και το έτερο μας, έχει μόνο θετικά.

Το τεστ της πραγματικότητας

6 μήνες με 2 χρόνια απόλυτης νουβέλας και αυτή, η πιο μικρή, φάση αγάπης στη σχέση μας,  ξαφνικά τελειώνει. Έρχεται το τεστ της πραγματικότητας. Αρχίζουμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλο για όλα όσα είμαστε και δεν είμαστε. Οι ατέλειες μας τονίζονται. Ποιότητες, αξίες και συμπεριφορές τις οποίες μέχρι στιγμής θεωρούσαμε άψογες τώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε.

Οι συνήθειες του συντρόφου μας, μάς αηδιάζουν και ξαφνικά τον βρίσκουμε ιδιόμορφο, ιδιότροπο, παράλογο … και το κερασάκι στην τούρτα, μας έχει παραμελήσει πρακτικά και συναισθηματικά. Νοιώθουμε προδομένοι μιας και άλλα περιμέναμε! Γεμίζουμε θυμό, πικρία και σιγά -σιγά  αμοιβαία δυσαρέσκεια. Το στρατόπεδο μοιράζεται στα δύο, και κανείς μας δεν είναι διευθετημένος να κάνει το πρώτο βήμα αλλαγής και συμβιβασμού. Εννοείται ότι τα θέλουμε όλα, όπως τα έχουμε φανταστεί. Τίποτα πιο λίγο.

Αναλύοντας τη σχέση

Οι διαφορές μας εντείνονται σε αυτή τη φάση και σκοτωνόμαστε στους καυγάδες. Η πραγματικότητα μας συγχύζει και μας φοβίζει ταυτόχρονα. Και εδώ είναι που ξεκινά και η σκέψη για «χωρισμό». Πριν ανατρέψουμε τα πάντα , ξεκινούμε την επόμενη μας φάση στην οποία αναλύουμε τη σχέση μας. Είμαστε πιο σοφοί για τον εαυτό μας αλλά και για το ταίρι μας. Ξέρουμε πλέον τι σημαίνει αλλά και τι είναι ο πραγματικός μας εαυτός αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις ατέλειες του συντρόφου μας. Αρχίζουμε να αναλύουμε ερωτήσεις όπως, «αξίζει;» , «θα μπορώ να συμβιβαστώ και θα μπορέσω να κάνω αυτό που έχω ανάγκη;» Συναισθηματικά και σωματικά έχουμε αποξενωθεί από τη σχέση μας αλλά και από το ταίρι μας, μιας και η σεξουαλική μας ζωή δεν λέει να ισορροπήσει.

Οι λεπτές ισορροπίες

Και σε αυτή τη φάση, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε πιο τρωτοί στις παράλληλες σχέσεις και στις «κρυφές» γνωριμίες. Σε αυτή τη φάση ξεκινούν και οι μυστικοπάθειες και τα ψέματα. Αν οι μυστικοπάθειες μας ή/και τα ψέματα μας ανακαλυφθούν την βάψαμε! Αν η παράλληλη σχέση μας γεμίζει τότε χάνουμε την κάθε πιθανότητα να ξαναβρούμε το ταίρι μας και τη σχέση μας. Αν όχι, τότε πάμε στην επόμενη φάση. Η σχέση μας ξανακτίζεται. Επενδύουμε και πάλι χωρίς τις παραισθήσεις της πρώτης μας φάσης. Ακόμα κι έτσι η σχέση μας χρειάζεται περεταίρω δουλειά, και από τους δυο!

Η συνειδητοποίηση

Τώρα πιο ώριμοι και έμπειροι, βλέπουμε τη σχέση από μια διαφορετική οπτική γωνία. Γνωρίζουμε πλέον το ταίρι μας και τις διαφορές μας. Κάνουμε προσπάθειες εκεί που μπορούμε και μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε όλα όσα που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Μαθαίνουμε να δίνουμε «προσωπικό χώρο» ο ένας του άλλου και να διατηρούμε τον ατομικότητα μας. Ταυτόχρονα δημιουργούμε και μοιραζόμαστε στιγμές ευτυχίας σαν ζευγάρι.

Όσο είναι σημαντικό να έχει ο κάθε ένας χρόνο για τον εαυτό του, τόσο σημαντικό είναι  να μοιραζόμαστε στιγμές. Δημιουργούμε και μοιραζόμαστε στιγμές ευτυχίας σαν ζευγάρι. Το ζευγάρι χρειάζεται να κρατήσει ανοιχτή και απόλυτα ειλικρινή επικοινωνία. Ο κάθε ένας μας, χρειάζεται να αισθάνεται ότι μπορεί να εκφράσει ελεύθερα, σκέψεις, αισθήματα αλλά και τη γνώμη του. Δεν ανακοινώνουμε. Συζητάμε. Δεν προσβάλουμε. Δεν κρίνουμε. Δεν μειώνουμε. Κολακεύουμε και επικοινωνούμε τις ανάγκες μας και τις προσδοκίες μας. Ξεκαθαρίζουμε παρεξηγήσεις, αφήνοντας έτσι την σχέση μας να ωριμάσει και να μας γεμίσει. Χρειάζεται να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο για να είμαστε ήρεμοι.

Δεν πρέπει να ξεχνάς

1. Ερωτικός σύντροφος αλλά και φίλος χρειάζεται να είναι το ταίρι. Όπως ένας φίλος μας στέκεται στις καλές αλλά και τις δύσκολές στιγμές, έτσι και το ταίρι μας. Δεν επιβάλουμε. Εμπιστευόμαστε το ταίρι μας ότι μπορεί να χειριστεί με το δικό του/της τρόπο τις καταστάσεις και αν χρειάζεται βοήθεια, είμαστε δίπλα του.

2. Τα προκαταρτικά στο σέξ , τα σεξ «toys», οι σεξουαλικοί ρόλοι, οι «αταξίες» μεταξύ μας, οι ταινίες… όλα κάνουν τη σεξουαλική μας ζωή πιο ενδιαφέρουσα. Χρειάζεται να επενδύουμε στη σεξουαλική μας ζωή γιατί μετά θα μας μείνει η φιλία και όλα τέλειωσαν.

3. Σαν ένα «bonsai», ένα λουλούδι που σημαίνει όρκος ζωής, η σχέση χρειάζεται και από τους δυο, χρόνο και περιποίηση.

* Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές, Cert. Solution Focused Therapy

Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής

Ηλεκτρονική διεύθυνση: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com,

Τηλέφωνα: 22 458750, 99 532393

Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UC1qljZvQMTbiQalMdmfd-HA

https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics

cy.linkedin.com/pub/christina-fsorokou/46/a90/532/

http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php

http://www.cyprus-online.org/Psychologists