ergasia

“Θέλω να βρω δουλειά, αλλά…”

Ποιες εργασιακές δεξιότητες χρειάζεται να έχει κανείς για να επιτύχει τους επαγγελματικούς του στόχους και να βρει τη δουλειά που ονειρεύεται; Και ποιες είναι οι δεξιότητες που θα χρειάζεται κανείς το 2020; Αν σκεφτούμε πόσο γρήγορα αλλάζουν όλα γύρω μας μέρα με τη μέρα, πόσο γρήγορα τρέχουν οι πληροφορίες και πώς αλλάζει η τεχνολογία τη ζωή μας, δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός ότι ακόμη και οι δεξιότητες που θα πρέπει να έχει κανείς ως εργαζόμενος αλλάζουν. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για το μέλλον και εστιάσουμε στο 2020, μπορούμε να εξετάσουμε τι έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που έχουν γίνει πλέον απαραίτητες.

Αλλάζει κάτι στον κόσμο;  

Λοιπόν, δεν είναι τόσο δύσκολο να ανακαλύψουμε τι αλλάζει στον κόσμο και την αγορά εργασίας. Αρχικά, οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και χρησιμοποιούν ευρέως έξυπνες συσκευές και συστήματα οργάνωσης. Έτσι, επεκτείνουν τις δυνατότητές τους. Ο κόσμος πλέον είναι ένας κόσμος που κυβερνάται από υπολογιστές και όσο κι αν αυτό μας ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να δούμε τον κόσμο με εντελώς άλλα μάτια και από άλλη σκοπιά.

Ένα νέο περιβάλλον πολυμέσων αναδύεται και τώρα πια η εικόνα παίζει σπουδαίο ρόλο – το κείμενο μόνο δεν αρκεί πια. Σπουδαίο ρόλο παίζουν και τα κοινωνικά μέσα για τους οργανισμούς πλέον, μιας και όταν τα χρησιμοποιούν μπορούν να έχουν αποτελέσματα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Τέλος, ολόκληρος ο κόσμος συνδέεται πλέον μέσω του διαδικτύου, πράγμα που αφενός σημαίνει ότι η διαφορετικότητα, η ικανότητα προσαρμογής, η δημιουργία και η καινοτομία δεν είναι πλέον μονοπώλια της Δύσης (όπως υποτίθεται πως συνέβαινε παλαιότερα), αφετέρου οδηγεί στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες;

Οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζομένους το 2020 διαφέρουν πολύ από ό,τι θα πίστευε κανείς πως οι εργοδότες τυπικά ζητούν. Πρώτη δεξιότητα για το 2020 είναι η ικανότητα κατανόησης των όσων ακούει, βλέπει ή διαβάζει κανείς, μαζί με την ικανότητα εξαγωγής συμπερασμάτων. Έπειτα, σημαντική είναι η σκέψη που ακολουθεί τη συλλογιστική πορεία των υπολογιστών και που μεταφράζεται στην ικανότητα να μετατρέπει κανείς έναν όγκο πληροφοριών σε αφηρημένες έννοιες. Άλλες σημαντικές δεξιότητες είναι η καινοτόμος σκέψη και η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, η καλή διαπολιτισμική επικοινωνία και η ικανότητα χρήσης νέων τεχνολογικών μέσων, καθώς και η συναισθηματική νοημοσύνη. Τέλος, σπουδαίο ρόλο παίζει η δεξιότητα κάποιου να ασχολείται με διάφορα επιστημονικά πεδία, αλλά και να σχεδιάζει λύσεις και στρατηγικές, να έχει ικανότητες κριτικής σκέψης, επικοινωνίας και εργασίας εξ’ αποστάσεως, μέσω υπολογιστή.

Εάν κανείς σημειώσει ποιες είναι οι δεξιότητες του μέλλοντος, μπορεί να κατανοήσει πως, πλέον, οι γνώσεις και η εμπειρία κάνουν ένα βήμα πίσω (χωρίς, φυσικά, να παραμερίζονται) και τη θέση τους παίρνουν οι δεξιότητες επικοινωνίας και η όρεξη που δείχνει κανείς για μάθηση και για δουλειά. Επίσης, πλέον είναι σαφές πως η τυπική μάθηση και μόνο δεν είναι αρκετή, μιας και όλες οι παραπάνω δεξιότητες διδάσκονται σε σεμινάρια, αλλά και με πολύ διάβασμα!

Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός – Μεταφράστρια

Πηγή:Flowmagazine.gr