hom_alashqarbill

Η General Electric είναι… εδώ για τους υδρογονάνθρακες

Της Χρύσως Αντωνιάδου

· Το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και άλλα νέα ευρήματα που ενδεχόμενα εντοπιστούν, μπορούν να δημιουργήσουν μια δυναμική για την κυπριακή οικονομία

· Βρισκόμαστε σε συνεργασία με ντόπιους πελάτες, περιφερειακούς πελάτες και συνεργάτες, για να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν τις προκλήσεις

Ο Bill R. Alashqar είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού GE Oil & Gas US Ιndependents, διατηρεί στενές σχέσεις με την Κύπρο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υδρογονανθράκων Κύπρου. Με μια βαλίτσα στο χέρι ταξιδεύει συνεχώς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του αμερικανικού κολοσσού. Σε ένα μίνι – ταξίδι αστραπή στο νησί μας την περασμένη βδομάδα, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο που είναι μέσα στην καρδιά της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, που συναντά στελέχη του τομέα και κλείνει συμφωνίες για την εταιρεία του ανά τον κόσμο, και που παρακολουθεί και γνωρίζει τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αλλά και αλλού.

Νέες προοπτικές

Ο Bill R. Alashqar είναι ξεκάθαρος στις απόψεις του: «Ενόσω ο κόσμος συνεχίζει να χρειάζεται ενέργεια, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται». Και προσθέτει: «H General Electric βλέπει νέες προοπτικές για την Κύπρο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GE Oil & Gas US Independents αναφέρει: «Ο εντοπισμός του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και άλλα νέα ευρήματα που ενδεχομένως να εντοπιστούν, μπορούν να δημιουργήσουν μια δυναμική για την κυπριακή οικονομία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «ανεξάρτητα από τη δυναμική της αγοράς σήμερα, ο κόσμος θα συνεχίσει να χρειάζεται ενέργεια και η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Ο Bill R. Alashqar εξηγεί ότι «η GE Oil & Gas βλέπει νέες προοπτικές και ευκαιρίες για την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες, παρά το ασταθές κλίμα στη βιομηχανία υδρογονανθράκων». «Οι πιθανότητες για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων δημιουργούν καινοτομίες που μας οδηγούν να επικεντρωθούμε στην παραγωγικότητα, και τα καλύτερα αποτελέσματα που θα βοηθήσουν τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες».

Στρατηγικά και οικονομικά οφέλη

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής, εξηγεί πως «η ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου θα προσελκύσει στρατηγικά και οικονομικά οφέλη, περισσότερες διεθνείς εταιρείες οι οποίες θα βρουν μια τοπική βάση, θα δημιουργηθούν πολλά νέα επαγγέλματα, και μεγάλες αναπτύξεις σε έργα υποδομής». Σε σχέση με τις δραστηριότητες του αμερικανικού κολοσσού, εξηγεί πως «κατά τη διάρκεια του 2016 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην απλούστευση. Είμαστε δεσμευμένοι να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας καλύτερα και πιο γρήγορα, με την παγκόσμιά μας παρουσία. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αγορά σήμερα, είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να καινοτομούμε, να συνεργαζόμαστε και να ανακαλύπτουμε σημαντική πρόοδο στην εξέλιξη και τη μεταφορά τεχνολογίας».

Οι λύσεις της GE

Ο Bill R. Alashqar προσθέτει πως η «GE εισήγαγε στον τομέα των υδρογοναθράκων την παγκόσμια ψηφιακή βιομηχανία με λογισμικό, μηχανήματα και λύσεις που είναι συνδεδεμένα, γρήγορα, και δίνουν προγνώσεις. Καθοδηγούμε τη βιομηχανία με δεδομένα και αναλύσεις, που τροφοδοτούνται από βιομηχανικό διαδίκτυο, το οποίο συγκλίνει το παγκόσμιο βιομηχανικό σύστημα με τη δύναμη των αναβαθμισμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναλύσεων, τη χαμηλού κόστους ανίχνευση και νέα επίπεδα επιτρεπόμενης σύνδεσης με το διαδίκτυο». Κληθείς να σχολιάσει τη σχέση του με την Κύπρο και την περιοχή, αναφέρει πως «ως μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογονανθράκων, εργάζομαι σε στενή επαφή με τον Σύνδεσμο και το Συμβούλιο, και εντοπίζουμε πιθανές ευκαιρίες. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με ντόπιους πελάτες, πελάτες της περιοχής και συνεργάτες, ώστε να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν τις σκληρές προκλήσεις, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να διατηρήσουν τα λειτουργικά κόστη, αλλά και να καταστούν αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί».

«Στόχος μας», εξηγεί, «είναι να εισαγάγουμε επίσημα τεχνολογικές λύσεις όπως τα Floating Liquefaction Natural Gas Plants (FLNG), και μικρής κλίμακας λύσεις υγροποίησης φυσικού αερίου LNG, που θα είναι προσαρμοσμένες και θα φθάνουν και θα ξεπερνούν τις ανάγκες της Κύπρου και της περιοχής έγκαιρα και με χαμηλό κόστος». Ο κ. Alashqar καλεί τη βιομηχανία να δουλέψει από κοινού, έτσι που να επιτευχθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων σε διάφορες χώρες. «Οι δομές της αγοράς πρέπει να είναι σε τέτοια θέση ώστε να δελεάσουν νέους επενδυτές να έλθουν και να ξοδέψουν χρήμα. Τα φορολογικά κίνητρα είναι υποβοηθητικά, αλλά και η εκπαίδευση του κόσμου έτσι που να υπάρξει προσέλκυση ανθρώπων που θα δουλέψουν στη βιομηχανία». Η GE Oil & Gas ειδικεύεται στην τεχνολογία του φυσικού αερίου και δηλώνει πως είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο να αναπτύξει το φυσικό αέριό της και να το εξαγάγει, ανεξάρτητα με τη λύση που θα επιλέξουν οι Αρχές.