DOC_20141219__1214942__XOYRIKAN-MONOS-620x300_

Η Τράπεζα Κύπρου «καθαρίζει» από τον ELA και μειώνει τα ΜΕΔ

H Tράπεζα Κύπρου ελαχιστοποιεί την εξάρτησή της από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) με πρόσθετη αποπληρωμή. Μέχρι στιγμής, η «επιχείρηση» κατάσβεσης του ELA απέφερε μείωση κατά €9,9 δις από το υψηλό ποσό των €11,4 δις τον Απρίλιο 2013. Απομένει υποχρέωση ύψους €1,5 δις. Η μείωση αυτή φθάνει πέραν του 86%. Η Τράπεζα αποδίδει τη μείωση σε αύξηση των πελατειακών και κυβερνητικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουλίου 2016, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου καταγράφει αύξηση στις καταθέσεις κατά €621 εκατ. Η αύξηση αυτή αποδεικνύει πως οι καταθέτες εμπιστεύονται και πάλι την Τράπεζα. Το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις ανήλθε σε 29,0% (στην Κύπρο) σε σύγκριση με το χαμηλό των 24,6% στις 30 Νοεμβρίου 2014. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις (Δ/Κ)  βελτιώθηκε στο 110% από 151% που ήταν τον Μάρτη 2014, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος ανέρχεται στο 122%.

Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου βελτιώνει την ποιότητα ενεργητικών της,  μειώνοντας κατά €2 δις τα προβληματικά δάνεια κατά το α’ εξάμηνο. Η μείωση που παρατηρείται κατά το πέμπτο συνεχές τρίμηνο, μεταφράζεται σε 18%.Οι αναδιαρθρώσεις έφτασαν στα €2,8 δις το α’ εξάμηνο.  Εκτιμάται πως περίπου 85% των δανείων θα εξέλθουν από την κατηγορία ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2017.

Μειώθηκαν τα ΜΕΔ

Από τον Δεκέμβριο του 2014, τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν κατά €3,4 δις ή 27%. Η μείωση αποδίδεται στις αναδιαρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for property swaps) και συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με μετοχές (debt for equity swaps). Τα δάνεια των 20 πιο εκτεθειμένων πελατών ανέρχονται σε €3,4 δις κατά την εξαμηνία, μια μείωση κατά €1 δις, σε σύγκριση με €4,4 δις στις 30 Αυγούστου το 2014. Το 64% των δανείων αυτών αναδιαρθρώθηκε την υπό ανασκόπηση περίοδο.

Επίσης το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις αυξήθηκε στο 53%. Σύμφωνα με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις σε εύλογη αξία, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών καλύπτονται πλήρως.

Το πρώτο επτάμηνο του έτους η Τράπεζα χορήγησε νέα δάνεια ύψους €547 εκατ. σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι χορηγήσεις δανείων θα πρέπει να είναι συμβατές με το προφίλ κινδύνου της Τράπεζας, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, επαγγελματικές υπηρεσίες, ο τομέας της τεχνολογίας, της πληροφορικής/επικοινωνίας, ενέργειας, εκπαίδευσης και οικολογικών έργων.

Γενικά, η χρηματοοικονομική επίδοση του Συγκροτήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, η οποία συνεχίζει να καταγράφει σημαντική βελτίωση, με μείωση της ανεργίας και των τιμών καταναλωτή, βελτίωση του δημοσιονομικού περιβάλλοντος και της πιστοληπτικής αξιολόγησης.