Προεδρικό Μέγαρο
Τελετή ορκωμοσίας του νέου Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη.
//
 Presidential Palace
Swearing in ceremony of the new Attorney-General, Mr Costas Clerides.

Η τάτσα… καθαρίζει αλλά η αλήθεια δεν έλαμψε

Της Χρύσως Αντωνιάδου

O Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανακοίνωσε σήμερα το αποτέλεσμα της Έκθεσης των Αστυνομικών Ανακριτών αναφορικά με τη διερεύνηση του ενδεχομένου χρηματοδοτήσεων από την εταιρεία FOCUS – MARITIME CORPORATION σε κυπριακά πολιτικά κόμματα. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «τα ευρήματα των ανακριτών δεν οδηγούν σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων».

Η έκθεση των ανακριτών αναφέρει πως:

  • Ο ΔΗΣΥ επωφελήθηκε άμεσα ή έμμεσα με 600.000 ευρώ από την εταιρεία Focus στο πλαίσιο οικονομικής ενίσχυσης της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών 2008.
  • Τα στοιχεία που συνδέουν το ΑΚΕΛ με την όλη υπόθεση είναι οι καταθέσεις μαρτύρων που ανέφεραν στους ανακριτές ότι ταξίδεψαν το 2008 με εισιτήρια τα οποία πληρώθηκαν είτε από το κόμμα είτε από τη φοιτητική παράταξη «Προοδευτική» και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 881.430 ευρώ.

Όπως καταγράφεται στην Έκθεση, στα εξασφαλισμένα έγγραφα και στις ληφθείσες από την Ελλάδα καταθέσεις, δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικά με πρόσωπο ή παράταξη ή πολιτικό κόμμα προς όφελος του οποίου εκδόθηκαν τα εισιτήρια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέτασε το θέμα νομικά και αποφάνθηκε. «Δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα».

Υπάρχουν, όμως, μεγάλα ηθικά αδικήματα όπως πώς ένας οργανισμός ο οποίος είναι εκτεθειμένος σε μεγάλα δάνεια στη Μαρφίν Λαϊκή χρηματοδοτεί πολιτικά κόμματα της Κύπρου τη συγκεκριμένη περίοδο; Και είναι εξίσου ανησυχητικό που το τοπίο αλλάζει ξαφνικά, ουσιαστικά «καθαρίζει» η τάτσα αναφορικά με υποθέσεις που αφορούν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα και μια σημαντική πτυχή της υπόθεσης «Λαϊκή Τράπεζα», όπου οι χειρισμοί των μετόχων, αξιωματούχων της αλλά και των επίσημων θεσμών, την οδήγησαν σε κατάρρευση και σε «ξήλωμα» του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν. Σε λιγότερο από δυο μήνες η Κύπρος οδηγείται σε έξοδο στις διεθνείς αγορές. Τον ερχόμενο Μάρτιο είναι η επέτειος του «κουρέματος».

  1. Πότε θα κατηγορηθούν οι πραγματικοί αίτιοι της κατάρρευσης της Λαϊκής Τράπεζας, αυτοί που ευθύνονται για την κακή διοίκηση, την κακοδιαχείριση την κατάρρευση της Τράπεζας;
  2. Πότε θα λάμψει η αλήθεια για τον κύριο ή τους κύριους υπαίτιους;
  3. Ποιες είναι οι ευθύνες αυτών που ασκούσαν εποπτικό έλεγχο εκείνη την περίοδο;
  4. Πότε θα δοθούν απαντήσεις στα ανεξέλεγκτα δάνεια που λάμβαναν συγκεκριμένοι πελάτες και άλλα στελέχη;

Να κρατήσουμε και να αναδείξουμε τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα «πως τίποτε δεν έχει κλείσει» και τη επισήμανσή του πως «εάν προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία θα γίνει η αναγκαία διερεύνηση και αξιολόγησή τους». Πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι γενικότερες έρευνες σχετικά με την οικονομία και αν προκύψει οτιδήποτε σχετικό, στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία γι’ αυτή την υπόθεση.