Η Λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή μόνο για το … θεαθήναι!

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, συνοδευόμενος από τον τέως Έφορο Φορολογίας κ.Γιαννάκη Λαζάρου παρέδωσαν στον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ.Γιαννάκη Ομήρου, στις 17 Σεπτεμβρίου 2016, τη λίστα Λαγκάρντ σε ηλεκτρονικό αντίγραφο. O κ. Ομήρου σε δηλώσεις  του είχε αναφέρει πως η Βουλή ζήτησε να της κατατεθεί η λίστα ώστε να ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του λαού ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωσή της, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την εκτελεστική εξουσία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.

Ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης σημείωσε πως παραδίδει τη λίστα Λαγκαρντ, την οποία εξασφάλισε ο Έφορος Φορολογίας από γαλλικές αρχές, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει η Κύπρος με τις γαλλικές Αρχές για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και της κοινοτικής οδηγίας για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η λίστα που δόθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει στοιχεία για τα υπόλοιπα καταθέσεων για 490 περιπτώσεις Κυπρίων, φυσικών και νομικών και προσώπων, που έχουν κυπριακή φορολογική διεύθυνση, στην τράπεζα HSBC Ελβετίας την περίοδο 2005-2006.

Ο νυν πρόεδρος της Βουλής και τέως πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δημήτρης Συλλούρης είχε δηλώσει πως στη  λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνεται μόνο το 5% ή 10%, όσων έχουν κυπριακή φορολογική διεύθυνση και έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, αναφέροντας ότι υπάρχουν και άλλες λίστες στις οποίες περιλαμβάνονται κυπριακά φυσικά ή νομικά πρόσωπα με καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Κυριάκο Πενηνταέξ στην εφημερίδα «Η Σημερινή» αποκαλύπτει ότι εκλαμβάνει τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση των κυπριακών Αρχών να συνεργαστούν μαζί του -παρότι έχει αποκαλύψει ότι μπορεί να δώσει περαιτέρω στοιχεία και ονόματα Κυπρίων υπόπτων για φοροδιαφυγή- ως απροθυμία να προχωρήσουν μέχρι τέλους οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο Ερβέ Φαλτσιανί είχε αποκαλύψει, επίσης διά της «Σημερινής», ότι τα 490 ονόματα Κυπρίων-πελατών της ελβετικής τράπεζας HSBC, που διερευνά το Τμήμα Φορολογίας, αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο, κατά μέσο όρο, των διαθέσιμων ονομάτων.

Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση της λίστα Λαγκάρντ και η απροθυμία των Αρχών να προσεγγίσουν τον Ερβέ Φαλτσιανί εγείρει τεράστια ερωτηματικά, τα οποία καλείται να απαντήσει ο Έφορος Φορολογίας και το Υπουργείο Οικονομικών.