Mother Father Son and Daughter (8-11) Having a Picnic and Chatting --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Η ζωή δεν θέλει… μεγάλες προσδοκίες

Της Χρύσως Αντωνιάδου

Η λέξη «προσδοκία» είναι δυνατή λέξη. «Προσδοκία» σημαίνει η αναμονή με ελπίδα για κάτι θετικό, καλό, κάτι καλύτερο. Η ζωή μας είναι γεμάτη από προσδοκίες, από ευκαιρίες πραγματοποίησής τους, από «ίσως», από «πιθανόν». Ακόμη πιο δυνατή είναι όμως η φράση «δεν έχω προσδοκίες για κανέναν» ή καλύτερα «μην έχεις προσδοκίες για κανέναν και τίποτε».

Είναι μια φράση απελευθερωτική, που σε βοηθά να αποβάλεις όλα εκείνα τα «περιμένω και δεν έρχονται», τα «αναμένω αλλά…». Ναι φίλοι μου! Οι μεγάλες προσδοκίες είναι τελικά μια ψεύτικη ουτοπία που δημιουργεί ο νους μας, για να τρέφει το συναίσθημά μας. Είναι μια ψεύτικη κατάσταση που θέλουμε να την τρέφουμε, να την ποτίζουμε με ψεύτικες, κίβδηλες, ωραίες φράσεις και όμορφα λόγια για να μεγαλώσει και να γίνει, όπως λανθασμένα πιστεύουμε, μια σχέση, μια καλή δουλειά, ένα υπέροχο σπίτι, ένα πανάκριβο αυτοκίνητο.

Ο άνθρωπος δεν αλλάζει

Προσδοκούμε πως θα αλλάξουμε ανθρώπους! Λησμονούμε όμως πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Ο άνθρωπος ζει και μεγαλώνει και πεθαίνει με τα χούγια του. Κανένας και τίποτα δεν τον αλλάζει. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τους ανθρώπους γιατί είμαστε εγωιστές, γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως όταν …χανόμαστε, δεν τους λείπουμε, δεν νοιάζονται για μας, και δεν τους ενδιαφέρουμε πραγματικά! Βασικά δεν αντέχουμε να παραδεχτούμε ότι δεν μας εκτιμούν και δεν μας αγαπούν όσο εμείς εκείνους και δυστυχώς το ενδιαφέρον τού ενός δεν είναι αρκετό για να σώσει μια σχέση, είτε φιλική είτε άλλως πώς.

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες και αρνούμαστε να αποδεχθούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια πονά και τα ωραία λόγια αρέσουν σε όλους μας!

Δοκίμασες καμιά φορά να μην έχεις προσδοκίες από κανέναν; Πίστεψέ με, θα νιώσεις υπέροχα! Θα μεταμορφωθείς σε νέο άνθρωποι. Μακριά από το ψέμα, από την άρνηση, από εκείνους που σε κρίνουν και θέλουν να σε βάλουν σε καλούπια, να σε αλλάξουν, που δεν σέβονται ποιος είσαι και πώς είσαι. Σε κατηγορούν για όλα και για όλους και δεν έχουν το θάρρος να σου πουν τις αλήθειές τους!

Παραιτήσου από τον… αγώνα

Έτσι, λοιπόν, αν θέλεις να κερδίσεις την πραγματική ζωή, βρες τώρα τη δύναμη και τη σωστή στιγμή για να παραιτηθείς από έναν αγώνα που δεν έχει κανένα νόημα.

Γιατί μια μάχη χάνεται, πολλές φορές, γιατί δεν πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος. Γιατί παλεύεις χωρίς αντίπαλο, δίνεις χωρίς να παίρνεις και παίρνεις όλα εκείνα τα σκουπίδια που θέλουν να ρίξουν στους οχετούς. Και τα δέχεσαι! Και τα ανέχεσαι! Και γεμίζουν τη ζωή σου, σου απορροφούν ενέργεια και πιστεύει πως μια μέρα, άχ εκείνη η πολυπόθητη μέρα, θα καθαρίσουν ως δια μαγείας!

Ναι, χρειάζεται να είσαι τολμηρός, να έχεις κουράγιο και δύναμη, να πονάς, αλλά ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές σου… Γίνει τολμηρός, γίνε δυνατός και σταμάτα να μου λες πως δεν μπορείς.

Πίστεψε με, οι μεγάλες προσδοκίες είναι για τους ηττημένους της ζωής, για τους εγωιστές, για τους μικρούς και φοβισμένους ανθρωπάκους, που σιωπούν, σκύβουν το κεφάλι και νομίζουν πως θα αλλάξουν τα πράγματα και οι άνθρωποι. Λάθος!

Νομίζεις πως θα κολλήσεις τις ρωγμές των κομματιών; Κάνεις λάθος! Νομίζεις πως ο χρόνος θα αλλάξει την κατάσταση; Και πάλι έχεις λάθος! Τίποτε και κανένας δεν αλλάζει, γιατί οι άνθρωποι με τον χρόνο γίνονται ακόμη χειρότεροι, σκληρότεροι, μικροί και τιποτένιοι. Είναι άνθρωποι, δεν είναι θεοί!

Ένα λάθος από την αρχή

Αν είσαι από εκείνους ή εκείνες που τραβάς όλο το φορτίο της ευθύνης και του φταιξίματος πάνω σου, από εκείνους που θεωρείς ότι εσύ τα έκανες μαντάρα, πάψε να έχεις αυτοκαταστροφικές τάσεις. Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου. Εάν κάτι πήγε λάθος από την αρχή, δεν φτιάχνεται!

Ίσως, όμως, δες το και μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιον λόγο. Και ίσως ακόμη, έπρεπε να περάσεις από τις… μεγάλες προσδοκίες, για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, να πάρεις το μάθημά σου και να μάθεις! Γιατί τούτη η ζωή μάς δίνει μαθήματα, για να ωριμάσουμε, να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας, και όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα και πολύ μικρά για μας.

Πάψε, λοιπόν, να έχεις προσδοκίες για τους πολιτικούς, ότι νοιάζονται τάχα για τον τόπο και τους πολίτες. Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι πάνω απ’ όλα! Σταμάτα να πιστεύεις σε όσα σου σερβίρουν οι οικονομολόγοι, αυτοί που σε παραμυθιάζουν, εκείνοι που εργάζονται για να φτιάχνουν στοιχεία και αριθμούς, ανάλογα με τον εργοδότη τους. Έχε τη δική σου γνώμη, μέτρα τα δικά σου λόγια και κρίνε ελεύθερα.

Σταμάτα να έχεις προσδοκίες ότι η φίλη σου θα νοιαστεί για σένα. Σου έδειξε από την αρχή το πρόσωπο και εσύ δεν το κατάλαβες, μάλλον δεν ήθελες να το πιστέψεις. Πάψε επιτέλους να συνεχίζεις να κυνηγάς εκείνον τον τύπο που πίστεψες στα λόγια του, γιατί δεν ήθελες να παραδεχθείς ότι δεν ήταν ποτέ ερωτευμένος μαζί σου.

Μόνο μια απλή ερώτηση

Δες την αλήθεια κατάματα, άνοιξε τα μάτια, στάσου μπροστά στον καθρέφτη και κάνε μόνο μια απλή ερώτηση στον εαυτό σου: « Γιατί περιμένω από τους άλλους να με κάνουν ευτυχισμένη;». Ναι, πολύ απλή ερώτηση και ακόμη πιο απλή η απάντηση. Φτάνει να είσαι έτοιμος/η να μάθεις την αλήθεια, και να την αντέξεις. Γιατί θέλει γερά νεύρα και μεγάλες αντοχές για να δεχθείς ότι κάποιος ή κάποια σε έχει απορρίψει, ή σε έχει βάλει στο περιθώριο, ή δεν είσαι η προτεραιότητά του/της! Θέλει μεγάλη καρδιά και ατσάλινα νεύρα να αντέξεις, εσύ που πάντοτε τα είχες όλα, ή νόμιζες πως τα έχεις, ότι ο άλλος δεν σε θέλει ή δεν του … κάνεις!

Όμως, μετά αποδεχόμενος τη στυγνή αλήθεια, τις δικές σου αλήθειες, προχωράς ήρεμος, και γαλήνιος, με λιγότερες αποσκευές και λιγότερα βαρίδια στο κεφάλι και στην πλάτη σου. Προχωράς, ξέροντας πως ακόμη και αν κάποιος άλλος/η σε … διπλώσει, θα μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, χωρίς καμιά προσδοκία!

Πίστεψε με! Δεν είναι οι άνθρωποι που μας απογοητεύουν. Είναι οι δικές μας προσδοκίες για αυτούς, για τον κόσμο όλο!