Nurses-for-flu-shots

Η έλλειψη νοσηλευτών βλάπτει σοβαρά την υγεία των ασθενών

Οι ασθενείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε νοσοκομεία με επαρκή αριθμό κατάλληλα εκπαιδευμένων νοσηλευτών, σύμφωνα με δύο νέες βρετανικές μελέτες. Στις μελέτες αξιολογήθηκε ο αριθμός και η εξειδίκευση των νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Αγγλίας και το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι και τα δύο έχουν αντίκτυπο στις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

Η πρώτη από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «BMJ Open» και εξέτασε 137 νοσηλευτικούς ομίλους, έδειξε πως σε όσους αντιστοιχούσαν κατά μέσον όρο έξι ασθενείς ή λιγότεροι ανά εξειδικευμένο νοσηλευτή, οι θνησιμότητες ήταν κατά 20% μικρότερες απ’ ό,τι στους ομίλους όπου σε κάθε νοσηλευτή αντιστοιχούσαν πάνω από 10 ασθενείς. Οι θνησιμότητες ήταν επίσης λίγο αυξημένες στους ομίλους όπου οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονταν από ανειδίκευτους ή λιγότερο εξειδικευμένους νοσηλευτές, καθώς και στους ομίλους που είχαν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

«Στην καλύτερη περίπτωση, το μη εξειδικευμένο προσωπικό δεν κάνει καμία διαφορά, αλλά στην χειρότερη σχετίζεται με μικρή αύξηση της θνησιμότητας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέιν Ελίζαμπεθ Μπολ, ειδική σε θέματα Νοσηλευτικής από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.

»Δεν βρήκαμε ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιο όφελος στη θνησιμότητα από την απασχόλησή τους. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς οδηγίες για τα κατώτατα επιτρεπτά επίπεδα εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά».

«Τα υπάρχοντα στοιχεία αποτελούν σαφή προειδοποίηση για τον αντίκτυπο που θα έχει στη φροντίδα και τις εκβάσεις των ασθενών η ύπαρξη πολύ λίγων διπλωματούχων νοσηλευτών ή η υποκατάστασή τους με προσωπικό Υγείας χαμηλότερης εκπαίδευσης», σχολίασε η κυρία Τζάνετ Ντέιβις, εκτελεστική διευθύντρια του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RCN). Και συνέχισε: «Το βοηθητικό προσωπικό είναι ανεκτίμητο, αλλά πρέπει να συμπληρώνει το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και όχι να το υποκαθιστά».

Και στα μωρά

Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood (Fetal & Neonatal Edition)», έδειξε πως στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών κάθε μείωση κατά 10% στις ημέρες όπου σε κάθε βαριά άρρωστο μωρό αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια, συνοδεύεται από αύξηση κατά 0,6% της μηνιαίας θνησιμότητας.

Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για τα μωρά που διακομίστηκαν σε 43 ΜΕΝΝ την περίοδο 2008-2012. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η αναλογία ένας νοσηλευτής ανά κάθε βρέφος μειώθηκε από το 39,5% των περιπτώσεων στο 36%. Η Βρετανική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής (BAMP) συνιστά να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής σε κάθε μωρό που νοσηλεύεται σε ΜΕΝΝ.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν στο άρθρο τους ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως οι μειώσεις στο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων έχουν συνέπειες στη θνησιμότητα.

Πηγή:tanea.gr