roses-22802_960_720

Ζήσε με την καρδιά σου τη δύναμη των θετικών λέξεων

«Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: «είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε».

Μάγια Αγγέλου, αφροαμερικανή Αμερικανίδα πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου

Της Χρύσως Αντωνιάδου

Συναρμολογώ σκέψεις, σκόρπιες σκέψεις που παίρνουν σάρκα και οστά όταν τις γράψω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τότε αποκτούν δύναμη, γίνονται πιο δυνατές, περνούν στο υποσυνείδητο και καταγράφονται. Ψάχνω λέξεις δυνατές από την άλφα βήτα για να μου αναπτερώσουν το ηθικό, γιατί όχι και το δικό σας! Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο πάτος και αρνητικές σκέψεις. Είναι ζωή, είναι θετική ενέργεια, είναι … ας τα πάρει το ποτάμι. Γιατί στη ζωή πρέπει να μαζεύουμε δυνάμεις, να ανασυντασσόμαστε, να προχωρούμε. Πάντα μπροστά και πάντα θετικά. Παίρνοντας βαθιές αναπνοές, εγκαταλείποντας τη μιζέρια, παραμερίζοντας τον πόνο και τον θυμό. Κάθε αρχή και δυσκολία, κάθε νέα συνάντηση μπορεί να είναι μοιραία, μια ευκαιρία και μια νέα αρχή. Πάρε, λοιπόν, βαθιές αναπνοές, όπως συνηθίζω και εγώ συχνά, μάζεψε τις δυνάμεις σου, επέλεξε μόνο λέξεις δυνατές και συνέχισε. Κάθε μεγάλη μπόρα φέρνει την καταστροφή αλλά μετά έρχεται η μεγάλη ηρεμία… Επέλεξα λέξεις δυνατές, γεμάτες θετική ενέργεια. Προσπάθησε και εσύ!

Α όπως Αναπνέω

Αναπνέω αέρα καθαρό, του βουνού και της θάλασσας. Εκεί που συχνάζω, θα το ήθελα συχνότερα, για να βρίσκω τον εαυτό μου. Έναν εαυτό που χάνεται στην πίεση και στην κούραση της καθημερινότητας. Όσο αναπνέω, είμαι καλά.

 Β όπως Βαριέμαι

Βαριέμαι τους μίζερους και τοξικούς ανθρώπους που μου ρουφούν την ενέργεια. Βαριέμαι τα πολλά και ανώφελα λόγια, τα λόγια χωρίς ουσία και περιεχόμενο. Τους ανθρώπους που κρίνουν και επικρίνουν, χωρίς να δίνουν λύσεις.

Γ όπως Γονατίζω

Διέγραψα εδώ και καιρό τη λέξη «Γονατίζω» από το λεξιλόγιο μου. Προσπαθώ και αγωνίζομαι για το καλύτερο. Με όσες δυνάμεις έχω ακόμη.

Δ όπως Δίνω

Δίνω γνώσεις, χρόνο, φιλία. Δίνω χαμόγελα και αγκαλιά. Δίνω θετικότητα, μια καλή κουβέντα, μια στήριξη. Όταν και όποτε μπορώ. Πρώτα μπορώ και μετά θέλω.

Ε όπως Ερωτεύομαι

Ερωτεύομαι τη ζωή, τη θάλασσα, τα λουλούδια τού κήπου μου την Άνοιξη. «Ερωτεύομαι» τους ανθρώπους που, παρά τις δυσκολίες της ζωής, συνεχίζουν με το κεφάλι ψηλά.

 Ζ όπως Ζηλεύω

Ζηλεύω; Τίποτα και κανέναν. Χαίρομαι πια με όσα έχω, ξέροντας πως υπάρχουν και πολύ δύσκολα. Ναι, ζηλεύω μόνο τους ανθρώπους που ζουν κοντά στη θάλασσα και αναπνέουν αέρα καθαρό.

Η όπως Ηρεμώ

Ηρεμώ μόνο κοντά και δίπλα στη θάλασσα. Όταν το κύμα αγκαλιάζει το κορμί μου και μου δίνει ενέργεια. Ηρεμώ ακούγοντας ανθρώπους να μιλούν για τα καλά της ζωής. Μπουχτίσαμε από προβλήματα και δυσκολίες.

Θ όπως το Θυμώνω

Θυμώνω με τις ψεύτικες υποσχέσεις, τους ψεύτικους ανθρώπους και τις ψεύτικες αλήθειες. Θυμώνω με τους πολιτικούς της πολυθρόνας και της μίζας. Θυμώνω με τα ψεύτικα προσωπεία των δήθεν ισχυρών… Ανθρωπάκια που μια μικρή καταιγίδα τα τσακίζει.

Ι όπως Ισοσκελίζω

Δυνατή λέξη. Ακατόρθωτη. Αδύνατο να ισοσκελίσω τα οικονομικά μου. Προσπαθώ να ισοσκελίσω τη ζωή μου. Με τα πάνω και τα κάτω της.

Κ όπως Κοιμάμαι

Λατρεύω τον ύπνο. Κοιμάμαι όσο μπορώ. Για να ηρεμώ και να παίρνω δυνάμεις.

Λ όπως Λιγοστεύω

Λιγοστεύω όλα όσα μου προκαλούν βαρύ φορτίο στη ζωή. Τα παλιά σακίδια, τις παλιές πραμάτειες. Τους αρνητικούς ανθρώπους και τις αρνητικές σκέψεις.

Μ όπως Μεγαλώνω

Μεγαλώνω σε γνώσεις και εμπειρίες όχι όμως σε χρόνια. Τα χρόνια τα επιλέγουμε εμείς και όχι αυτά εμάς.

Ν όπως Νοιάζομαι

Μόνο για εκείνους που αγαπώ και με ενδιαφέρουν. Νοιάζομαι για ό,τι με ευχαριστεί και μου τονώνει τις δυνάμεις. Μικρές πολυτέλειες για να υπάρχουμε.

Ξ όπως Ξεχνώ

Ξεχνώ γενέθλια, επετείους, ονομαστικές γιορτές, ξεχνώ λέξεις και αριθμούς. Ξέχασα φιλίες που με ξέχασαν, ξεχνώ συχνά και γράφω για να μην ξεχνώ.

Ο όπως Ομορφαίνω

Ομορφαίνω το γραφείο μου με χρώματα. Δημιουργούν θετική ενέργεια και θαλπωρή. Ομορφαίνω τη ζωή μου με απλά πράγματα, που αξίζουν να υπάρχουν. Ομορφαίνω ό,τι έχει σημασία στον χώρο και στον χρόνο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Π όπως Πέφτω

Πέφτω και σηκώνομαι. Αυτή είναι η γλύκα της ζωής. Πέφτω για να σηκωθώ και πάλι, και να συνεχίσω από εκεί που έπεσα.

Ρ όπως Ρουφώ

Ρουφώ τη ζωή για να μην με ρουφήξει. Με πολύ απλά, μα πολύ δυνατά πράγματα. Όπως το αεράκι το πρωί που παίρνω περίπατο τον σκύλο μου και τη γλυκιά μαύρη σοκολάτα που καταβροχθίζω μετά μανίας.

Σ όπως Συναντώ

Συναντώ ανθρώπους που τυχαία έρχονται στη ζωή μου. Περαστικοί. Όλοι έχουν κάτι να πουν και να δώσουν. Γνώσεις, σοφία, καλή καρδιά. Όλοι έρχονται και φεύγουν για κάποιον λόγο. Τυχαίο αλλά σημαντικό.

Τ όπως Ταξιδεύω

Ταξιδεύω κάθε μέρα σε μέρη που δεν έζησα, δεν επισκέφτηκα, με την ελπίδα πως θα … πιάσω το εκατομμύριο, θα τα διπλώσω όλα και θα φύγω! Ταξιδεύω με τη σκέψη και τη δύναμη του νου ξέροντας πως κάποια μέρα όλοι θα φύγουμε για το μεγάλο ταξίδι.

Υ όπως Υποβάλλομαι

Υποβάλλομαι στο μαρτύριο να ανέχομαι ανθρώπους και καταστάσεις. Όλοι το κάνουμε!

Φ όπως Φεύγω

Δεν αντέχω για πολύ στον ίδιο χώρο. Φεύγω παίρνοντας μαζί μου μόνο τις όμορφες αναμνήσεις. Ό,τι μπορεί να δώσει δύναμη στη ζωή μου και ελπίδα για καλύτερες μέρες.

Χ όπως Χορεύω

Απολαμβάνω τον χορό των άλλων. Μακάρι να μπορούσα να χορεύω! Χαίρομαι όσους ξέρουν να χορεύουν και να ζουν την ευτυχία του χορού.

Ψ όπως Ψάχνω

Ψάχνομαι και ψάχνω. Το νόημα της ζωής ή το νόημα τού να είσαι άνθρωπος. Ψάχνω… Γενικώς ψάχνω και ψάχνομαι, πιστεύοντας πως τα δύσκολα φεύγουν σαν φτερό στον δυνατό άνεμο…

Ω όπως Ωριμάζω

Οι συνθήκες της ζωής με ωρίμασαν και με ωριμάζουν. Όπως τα φρούτα του καλοκαιριού. Ωριμάζω, κάμνοντας μια ανασκόπηση της γεμάτης ζωής μου. Όλοι πρέπει να το κάνουμε.