Nursing-Staff

Επιτέλους! Κάποιος να πει αλήθειες για αυτονόμηση και ΓεΣΥ

Tης Χρύσως Αντωνιάδου

Ο Υπουργός Υγείας Δρ Γεώργιος Παμπορίδης σε συνέντευξή του στο ygeia-news προχωρεί σε μια πολύ σοβαρή επισήμανση, την οποία όλοι ανεξαιρέτως – πλην του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη που την προβάλλει ως βιωσιμότητα του Γε.ΣΥ – προσπαθούν είτε να αποκρύψουν είτε να υποβαθμίσουν. Αναφέρει ο Υπουργός: «Το Γενικό Σχέδιο Υγείας προϋποθέτει την εισαγωγή φορολογίας για να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα. Όποιος νομίζει ότι το ΓεΣΥ είναι απλώς μια ιδέα, χωρίς να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, πλανάται πλάνη οικτρά. Μιλούμε για μια φορολογία της τάξεως του 2,5%-3% που θα επιβαρύνει τον κάθε ένα από εμάς, είτε στον μισθό του είτε στα υπόλοιπα εισοδήματά του, προκειμένου να καλυφθεί το απαραίτητο κονδύλι».

Και συνεχίζει ο κ.Παμπορίδης: «Επιπρόσθετα αυτού του ποσού, που υπολογίζεται να είναι γύρω στα 450 εκατομμύρια, το κράτος θα συνεισφέρει άλλα τόσα, προκειμένου να δημιουργηθεί το κονδύλι που απαιτείται για να λειτουργήσει το ΓεΣΥ. Συνολικά υπολογίζεται γύρω στα 900 εκατομμύρια».

Η δήλωση του Υπουργού είναι εξαιρετικά σημαντική. Γιατί ανοικτά πλέον και χωρίς να μασά τα λόγια του, σε όσους θεωρούν πως το ΓεΣΥ είναι δώρο εξ ουρανού με μηδενικό κόστος, δηλώνει στον κυπριακό λαό, στους φορολογούμενους πολίτες και στα κόμματα, που χαριεντίζονται, ότι θα πληρώσουν για το ΓεΣΥ. Και όχι μόνο θα πληρώνει ο καθένας ξεχωριστά, αλλά θα καταβάλει και το κράτος άλλο ένα ποσό, μισό δις ευρώ, για να λειτουργήσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Και αυτά σε πρώτη φάση!

Ο πολυπόθητος διάλογος!

Εδώ και μερικούς μήνες ο Υπουργός Υγείας υποτίθεται εγκαινίασε ένα σοβαρό διάλογο με όλους τους φορείς για τα θέματα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ. Στόχος του Υπουργού είναι να πείσει για την ορθότητα της αυτονόμησης σε πρώτο στάδιο, που τον επείγει και θέλει να την εφαρμόσει, όπως ο ίδιος παραδέχεται αρχές του 2017, και πριν από την εφαρμογή του Σχεδίου. Όμως, για να εφαρμοστεί η αυτονόμηση χρειάζονται πολλά και βεβαίως η συναίνεση όλων των φορέων υγείας και κυρίως των εργαζομένων οι οποίοι και θα επηρεαστούν από τις μεταρρυθμίσεις. Σίγουρα, ο τομέας της υγείας χρειάζεται μεταρρύθμιση για καλύτερη και ποιοτικότερη προσφορά προς τους πολίτες. Όμως, ερώτηση προς τον φίλτατο Υπουργό: Μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί οποιαδήποτε εμπεριστατωμένη πρόταση ενώπιον των εργαζομένων που δικαιολογημένα προσδοκούν να εργάζονται σε ένα περιβάλλον υγιές και να διασφαλίσουν, πόσο μάλλον να βελτιώσουν το εργασιακό τους καθεστώς. Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Υγείας δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια σοβαρή πρόταση, μια σοβαρή μελέτη που να πείθει τουλάχιστον τους εργαζομένους ότι προχωρεί η αυτονόμηση προς το συμφέρον όλων.

Εκτός βέβαια από το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό που θα μπορούσε κάποιος να του αναγνωρίσει ότι προσπαθεί, το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών και δη του Χάρη Γεωργιάδη.

Η Κύπρος έχει εξέλθει του μνημονίου εδώ και μερικούς μήνες, τον ερχόμενο μήνα φτάνει στο νησί κλιμάκιο της Τρόικας για να αξιολογήσει την κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κλπ. Είναι διατεθειμένος ο Χάρης Γεωργιάδης να ικανοποιήσει αιτήματα και να δώσει λύσεις σε εργασιακά θέματα, που οπωσδήποτε δεν μπορούν να παραμείνουν ανοικτά σε ένα καθεστώς αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων;

Η απάντηση είναι δύσκολη. Ακόμη δυσκολότερη είναι η απάντηση εάν ο Υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να προχωρήσει και το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Μπορεί το ΓεΣΥ και η αυτονόμηση να μειώνουν τις δαπάνες για την υγεία σε βάθος χρόνου αλλά τα πρώτα χρόνια ο Χάρης θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη του ή να ζητήσει από τον λαό να πληρώσει.

Εκτός από την οικονομική πτυχή του θέματος που είναι άκρως σημαντική, υπάρχει και η πολιτική. Ποιος ή ποιοι θα ψηφίσουν νομοθεσίες για έμμεσες φορολογίες ή αιτήματα για αυξήσεις, ακόμη κι αν είναι δικαιολογημένα στην περίοδο της μετά κρίσης;

Ας σταματήσουν λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως, από τους κομματάρχες και τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές, ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλο τον σεβασμό, να περιπαίζουν τον λαό και να δεσμεύονται. Εκτός βέβαια κι αν θέλουν να βγάλουν μούχτιν την υπόθεση, επιβάλλοντας εν μια νυχτί την αυτονόμηση και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει! Τότε ας βγουν να το πουν ανοικτά σε όλους, να τελειώνουμε!