Mother Father Son and Daughter (8-11) Having a Picnic and Chatting --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Διαχειριστείτε καλύτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Η διαχείριση των χρημάτων ενός νοικοκυριού είναι μια από τις δυσκολότερες υποχρεώσεις μιας οικογένειας. Οι περισσότεροι αδυνατούν να διαχειριστούν τον προσωπικό τους προϋπολογισμό. Τι γίνεται όταν στη διαχείριση των οικονομικών εμπλέκονται σύντροφοι, σύζυγοι και παιδιά; Πάρτε χαρτί και στυλό και δώστε σημασία στα πιο κάτω:

Κάντε οικογενειακή συζήτηση

Ξεκινήστε μια συζήτηση ως οικογένεια για τα οικονομικά σας. Υπολογίστε τα έσοδα και τα έξοδά σας και πάρτε αποφάσεις.

Φτιάξτε λίστα

Σημειώστε σε ένα σημειωματάριο τα εγγυημένα σας έσοδα από τον μισθό ή άλλα έσοδα που έχετε (π.χ. ενοίκιο). Έτσι, θα υπολογίσετε τα έξοδά σας. Δάνεια, ενοίκια, δόσεις καρτών και λογαριασμοί είναι τα κυριότερα έξοδα ενός νοικοκυριού.

Τα έξοδα

Ξεχωρίστε τα έξοδά σας σε εκείνα που είναι σταθερά και σε εκείνα που αλλάζουν κάθε μήνα. Τα σταθερά είναι τα ενοίκια και άλλοι λογαριασμοί που πληρώνετε μόνιμα. Τα μεταβλητά είναι εκείνα που μπορεί προκύψουν κατά τη διάρκεια του χρόνου και μπορεί αλλάξουν τον προϋπολογισμό σας.

Πραγματοποιήστε μηνιαίους ελέγχους

Ελέγχετε τα έσοδα και τα έξοδά σας κάθε μήνα και περιορίστε τα περιττά έξοδα.

Με μέτρο και ο καφές

Περιορίστε κάθε μέρα τον καφέ από έξω. Παίρνετε τον καφέ από το σπίτι και μπορείτε να περιορίσετε το φαγητό από έξω στις 2 φορές τον μήνα.

Σχεδιάστε έγκαιρα

Αποφασίστε νωρίτερα για τις διακοπές σας για να βρείτε καλύτερες τιμές. Ακόμη αγοράστε δώρα για γιορτές και γενέθλια σε προσφορές ή εκπτώσεις.

Θέστε στόχους

Αν θέλετε να κάνετε μια επένδυση ή αγορά προσπαθήστε να περιορίζετε σταδιακά τα έξοδά σας.