work-life-balance

Γιατί όχι και εσύ και εσύ και εσύ!

Tης Χρύσως Αντωνιάδου

Η λέξη «ισορροπία» είναι μια δυνατή κουβέντα, μια σοφή λέξη. Και δεν έχει να κάνει βεβαίως ούτε με την ισορροπία της αθλήτριας ενόργανης γυμναστικής, ούτε με τον ανισόρροπο γνωστό σου. Η λέξη «ισορροπία» έχει να κάνει με το πώς εσύ, και εγώ, κι’ αυτή κι’ αυτός, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την επιβίωσή μας σε τούτη τη ζωή. Γιατί χωρίς ισορροπία είναι αδύνατο να επιβιώσεις, και όταν λέγω επιβιώνω εννοώ να είμαι καλά, να ξυπνώ, να περπατώ, να εργάζομαι, να έχω μια άλφα κοινωνική ζωή και ώρες ξεκούρασης.

Τι σημαίνει, λοιπόν, για μένα η ισορροπία; Σημαίνει ότι στην πάλη μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής υπάρχει ένα μέτρο, υπάρχει ένα ισοζύγιο δυνάμεων και μια λεπτή γραμμή που χωρίζει τα δυο. Σε αυτή την πάλη κερδίζουν και οι δυο!

Ομολογώ πως εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι να βρω την ισορροπία μου. Στην προσωπική μου ζωή και στην επαγγελματική μου. Άλλοτε ήμουνα ακόμη σε χειρότερη κατάσταση, τώρα βέβαια μετά που έπαθα και παθαίνω, παλεύω να μάθω, καταβάλλω μεγάλες προσπάθειες για να ισορροπήσω. Τα καταφέρνω; Όχι πάντοτε. Άλλοτε τα καταφέρνω και άλλοτε αποτυγχάνω προς απογοήτευση όλων όσοι βρίσκονται γύρω μου και δίπλα μου. Γενικώς τα καταφέρνω, ή καλύτερα τα ψιλοκαταφέρνω. Τουλάχιστον, είτε ως παρηγοριά στον άρρωστο ή ακόμη και επειδή οι μπαταρίες λιγοστεύουν, τα καταφέρνω.

Ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι»

Ισορροπία λοιπόν. Τουλάχιστον κατάφερα να ισορροπήσω ανάμεσα σε ένα δυνατό και ηχηρό «ναι» και ένα αδύνατο, καχεκτικό «όχι». Γιατί μια ολόκληρη ζωή, από συνήθεια ή κεκτημένη ταχύτητα ή από ανιδιοτελή προσφορά προς τον πλησίον δυσκολευόμουνα να πω «όχι». Με τα χρόνια και τα παθήματα που έγιναν μαθήματα, εκείνο το ηχηρό και δυνατό «ναι» άρχισε να αδυνατίζει, ούτε σε δίαιτα να το έβαζα, και περνά δυνατά στην αντεπίθεση ένα μεγάλο «όχι». Πώς αισθάνομαι; Ειλικρινά δοκιμάστε το. Τέλεια, ήσυχα, ήρεμα, αρμονικά με τον εαυτό μου, το σώμα και την ψυχή μου. Τα οφέλη τεράστια! Ναι πολύ μεγάλα.

Έβαλα όρια με τους μίζερους και ενοχλητικούς ανθρώπους που σου χτυπούν το τηλέφωνο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας και βγάζουν τα εσώψυχά σου σαν να είσαι ο προσωπικός τους ψυχολόγος και ο ιερέας της ενορίας σου. Βέβαια αυτοί πληρώνονται για κάθε λεπτό που σου αφιερώνουν ενώ εγώ μέχρι πρόσφατα κατέβασα τα Panadol για να συνέλθει το κεφάλι μου από την πίεση και το άγχος. Κακό του κεφαλιού σου έκανες, θα μου πείτε, και γι’ αυτό φορτώθηκες και τις πλάκες.

Κόκκινη κάρτα

Λοιπόν, μετά τους ενοχλητικούς στους οποίους και έδειξα κόκκινη κάρτα και τους έκλεισα την πόρτα εισόδου, όσο κι αν τους αγαπώ και λατρεύω, προσπαθώ να αξιοποιώ καλύτερα τον χρόνο μου. Όμως, όποιος συνήθισε μια ζωή να λέγει «ναι», δεν είναι εύκολο να τα αλλάξει όλα δια μαγείας. Έτσι λοιπόν δεν μπορώ να πω «όχι» σε δουλειές που μου προκύπτουν εκτάκτως και πρέπει να νυχτωθώ στο διαδίκτυο ή στην έρευνα, σε δουλειές που μου έρχονται την τελευταία στιγμή αλλά κυρίως σε εκείνα τα χρονοδιαγράμματα τού τύπου «το θέλω χθες» τα οποία δεν γουστάρω αλλά δεν μπορώ ακόμη να διαχειριστώ.

Δεν μπορώ να πω «όχι» στους πολύ – πολύ δικούς μου ανθρώπους, κι αν τα καταφέρω έχω τύψεις συνειδήσεως!

Ισορροπία λοιπόν ψυχική και σωματική. Σώμα και ψυχή. Τουλάχιστον μπήκε η άσκηση στη ζωή μου και η γυμναστική, που βοηθά το σώμα και ευχαριστεί το πνεύμα. Που καθαρίζει το μυαλό από τις σκέψεις της ημέρας και σε χαλαρώνει σαν πούπουλο.

Προσπαθήστε το

Λοιπόν σας καλώ και σας προσκαλώ να βάλετε στη ζωή σας την ισορροπία. Τουλάχιστον κάμετε προσπάθειες, όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται. Ξέρω πως φαντάζει ακατόρθωτο, τουλάχιστον αν έχεις πιεστικά ωράρια, χρονοδιαγράμματα, παιδιά που μπαινοβγαίνουν στα φροντιστήρια, και δεν έχεις βοήθεια στο σπίτι.

Ξέρω πως είναι δύσκολο με τις σημερινές εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, μια δουλειά την έχεις και την κρατάς με τα δόντια, με τους χαμηλούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ή ακόμη με τους ψηλούς μισθούς που έχουν τεράστιες ευθύνες και απαιτήσεις.

Όμως επέλεξε. Χαμογέλα, ζωγράφισε, τραγούδησε, σκέψου θετικά, βγες στη φύση και κάνε μικρά διαλείμματα.

Η μεγάλη ευκαιρία

Η κρίση που περάσαμε και περνούμε είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να τη δεις και να τη δω και να τη δούμε ως καταστροφή ή ως ευκαιρία. Ανάλογα με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε κάθε μέρα και από τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας κρίνεται όχι μόνο η φυσική μας επιβίωση αλλά και το μέλλον του κάθε ενός μας και του κάθε παιδιού που μεγαλώνει και θα μεγαλώσει σε αυτόν τον τόπο.

Είμαι σίγουρη πως όλοι μας έχουμε κάτι δυνατό, κάτι σοφό, κάτι υπέροχο κρυμμένο μέσα μας. Ας το βγάλουμε λοιπόν, ας κάνουμε τον μεγάλο κόπο να επιλέξουμε με αισιοδοξία το μέλλον μας. Ισορρόπησε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Μπορείς να τα καταφέρεις. Είμαι σίγουρη για αυτό! Και τότε προχωράς, αλλάζεις τη ζωή σου και τη ζωή των γύρω σου, ακόμη κι αν η οικονομία σε ταράζει, και οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις σε θέτουν σε συναγερμό. Μάζεψε τις δυνάμεις σου, δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, ακόμη κι αν όλα και όλοι γύρω σου φαντάζουν απελπισμένοι, μίζεροι και δυστυχείς.

Το καλύτερο…

Πίσω δεν μπορείς να γυρίσεις, άρα είσαι υπεύθυνος για τη δική σου ζωή από εδώ και πέρα. Οραματίσου το καλύτερο, επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου, στήριξε όσους αξίζουν πραγματικά και όσο σου επιτρέπουν οι δυνάμεις σου. Απέβαλε τον φόβο και επέλεξε μια σωστή διαχείριση του άγχους σου. Βγες στη φύση, περπάτα, αναζήτησε τη χαρά στα μικρά. Τότε κάμνεις μια νέα αρχή. Ακόμη κι αν σου φαίνεται μικρή, πολύ μικρή. Μια αρχή προς την ισορροπία, την αυτογνωσία και δίνεις νόημα στη ζωή σου, διαχειριζόμενος/η τις ταλαιπωρίες που μπορεί να βιώνεις ως άνθρωπος και ως κοινωνία.

Έλα στο ταξίδι που έχουμε περάσει! Κάνε τρόπο ζωής όσα είπε ο Μπέρναρντ Σω: «Στον κόσμο, υπάρχουν αυτοί που παρατηρούν την πραγματικότητα και απλά αναρωτιούνται γιατί, και υπάρχουν και εκείνοι που τη φαντάζονται όπως ποτέ δεν ήταν, και αναρωτιούνται γιατί όχι;».

Γιατί όχι λοιπόν και εσύ! Γιατί όχι λοιπόν όλοι μαζί ως κοινωνία, ως πολιτεία, ως άνθρωποι να μην αγκαλιάσουμε την αλλαγή. Την κάθε αλλαγή που συμβαίνει γύρω μας και έξω από την πόρτα μας. Ακόμη κι αν χάσουμε, θα πούμε πως το προσπαθήσαμε. Εξάλλου τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς προσπάθειες και αγώνες.

Καλό χρόνο να έχουμε, παραμείνετε αισιόδοξοι, υγιείς και ψάξτε την ισορροπία στη ζωή σας. Γιατί όχι και εσείς;