20141120_bothhh

Αchermann: Οικονομικά οφέλη αλλά και σημαντικές προκλήσεις εμπεριέχει η λύση του κυπριακού

O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Δρ Josef Ackermann, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, ανέφερε πως «οι εν εξελίξει εντατικοποιημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού, εμπερικλείουν, στην περίπτωση της προσδοκώμενης επιτυχούς κατάληξης, δυνητικά μεγάλα οικονομικά οφέλη, αλλά και προϋποθέτουν ταυτόχρονα σημαντικές μεταβατικές προκλήσεις που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής».

«Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «το ισχύον πολιτικό, νομικό και διοικητικό καθεστώς της Ε.Ε. μπορεί να χρησιμεύσει ως μια ιδανική βάση για τη λειτουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους στην Κύπρο. Η πιθανή επανένωση της μόνης διαιρεμένης χώρας της Ε.Ε. αξίζει την πλήρη πολιτική υποστήριξη και, τελικά, την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε.».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εισαγωγής της μετοχής της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, ο Πρόεδρος της Τράπεζας ανέφερε πως «προς αυτή την κατεύθυνση κάναμε σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους με κατάλληλες προετοιμασίες και εργαζόμενοι πάνω στις διάφορες ρυθμιστικές και τεχνικές πτυχές του έργου».

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

«Σας επισημάναμε τον Αύγουστο ότι θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο, μετά από διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, ενσωμάτωσης μιας νέας εταιρείας χαρτοφυλακίου στην Ιρλανδία, για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας. Οι εργασίες για το έργο αυτό συνεχίζονται αλλά η χρονική στιγμή της εισαγωγής της μετοχής μας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου παραμένει αβέβαιη και υπόκειται σε σχετικές εγκρίσεις και τις συνθήκες της αγοράς. Θα προβούμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνο» εξήγησε.

Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος κάμνοντας αναφορά στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας επεσήμανε ότι «παραμένουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις καθώς η οικονομία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης («Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη») δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως», τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να μην επέλθουν ανατροπές στο μεταρρυθμιστικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να επανακτήσει τη δυναμική του, ειδικότερα σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων».

Καταλήγοντας ο Δρ Ackermann ανέφερε πως «ατενίζοντας προς το μέλλον, η στρατηγική της Τράπεζας θα εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών μας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Όπως τόνισα και στην προηγούμενη ΕΓΣ, η Τράπεζα και η κυπριακή οικονομία είναι στο ίδιο καράβι και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί με ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Δεν είμαστε μόνο στο ίδιο καράβι, αλλά είναι σημαντικό να κωπηλατούμε προς την ίδια κατεύθυνση».

Τέλος ανέφερε πως η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της στρατηγικής της για να καταστεί ισχυρότερη, ασφαλέστερη και περισσότερο επικεντρωμένη, ικανή να στηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και να επιτύχει τις κατάλληλες αποδόσεις στους μετόχους της στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Προς τον σκοπό αυτό, οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της Τράπεζας, είναι:

  • Η περαιτέρω ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της Τράπεζας, η οποία εξακολουθεί να είναι κορυφαία προτεραιότητα
  • Η πλήρης αποπληρωμή της χρηματοδότησης από τον ELA το συντομότερο δυνατό και η ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής δομής και των υποχρεώσεων της Τράπεζας
  • Η διατήρηση της κατάλληλης κεφαλαιακής επάρκειας με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαιακών πόρων
  • Η περαιτέρω επικέντρωση στην κυπριακή αγορά ως τη βασική αγορά και στις εργασίες του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εισαγωγή των μετοχών της σε ένα από τα κυριότερα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την προσεχή περίοδο, και,
  • Η επίτευξη ενός ορθολογιστικού μοντέλου λειτουργίας.