bike-alongside-the-canals-of-amsterdam-netherlands

Άμστερνταμ, η πόλη των λουλουδιών

Αν και στο κέντρο της πόλης κυριαρχούν τα παλιά αρχοντικά σπίτια, από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί ο επισκέπτης στο Άμστερνταμ τον συνεπαίρνει η γοητεία των 160 καναλιών του ποταμού Άμστελ που ενώνονται μεταξύ τους με 1.281 γέφυρες. Η βόλτα στα κανάλια, ίσως το ομορφότερο κομμάτι της πόλης, επιβάλλεται, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε και την καθημερινότητα όσων κατοικούν στις βάρκες-σπίτια.

Η Magere Brug είναι η πιο γνωστή γέφυρα του ποταμού Αμστελ. Η αρχική κινητή γέφυρα κατασκευάστηκε γύρω στο 1670, ενώ η σημερινή τοποθετήθηκε το 1969. Ολες οι γέφυρες αποκτούν ξεχωριστή γοητεία τα βράδια, καθώς φωτίζονται, και η βόλτα στους υδάτινους δρόμους των καναλιών της πόλης αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

Βόλτες στις αγορές

Στη λαϊκή αγορά Albert Cuyp θα βρείτε παλιά αντικείμενα, ρούχα καινούργια και μεταχειρισμένα, φρούτα, λαχανικά και είδη καθημερινής χρήσης, αλλά και πολλά τυριά, με «βασιλιά» την ολλανδική γκούντα, και πίκλες. Στην Αγορά των Λουλουδιών θα αγοράσετε βολβούς και φρέσκα λουλούδια, καθώς και παραδοσιακάξύλινα τσόκαρα.

Παλιά βιβλία και πίνακες ζωγραφικής στην Artplein Spui. Τα καταπληκτικά γεμιστά σοκολατάκια της σοκoλατοποιίας Puccini στην οδό Singel 184. Στη δημοφιλή ανοιχτή αγορά της Waterlooplein παλιά είδη, αντίκες και ρούχα. Εστω και αν δεν ψωνίσετε, μια ασυνήθιστη εμπειρία είναι η επίσκεψη σε εργοστάσιο κοπής διαμαντιών, αφού το Αμστερνταμ φημίζεται για την κατεργασία τους. Προϊόντα κάνναβης, όπως τσιγάρα, μπισκότα, κέικ, ή παραισθησιογόνα «μαγικά μανιτάρια» πωλούνται νόμιμα σε πολλά καταστήματα της πόλης.

Παντού λουλούδια

Πόλη των λουλουδιών που στολίζουν κάθε γωνιά στα μεγάλα πάρκα, στα μπαλκόνια των σπιτιών, σε κάθε βάζο στα καφέ και στα εστιατόρια, στις γλάστρες κάθε βάρκας-σπιτιού στα κανάλια, με πρώτες και καλύτερες τις πολύχρωμες τουλίπες που κάποτε οι πλούσιοι έφταναν να τις ανταλλάσσουν με χρυσό. Πόλη και του ενός εκατομμυρίου ποδηλάτων έχει χαρακτηρισθεί το Άμστερνταμ, όπου οι ποδηλάτες κινούνται σε ποδηλατόδρομους και έχουν ειδικούς χώρους πάρκινγκ.

Στα διάσημα Coffee Shops που θα συναντήσετε σε πολλά σημεία της πόλης, ο καφές συνδυάζεται με προϊόντα κάνναβης, όπως μπισκότα, κέικ, τσιγάρα, ενώ άλλα διαθέτουν – νομίμως – και παραισθησιογόνα «μαγικά μανιτάρια». Η Ολλανδία υπερηφανεύεται ότι έχει το μικρότερο ποσοστό τοξικομανών στην Ευρώπη, έχοντας επιτρέψει τη χρήση ελαφρών ουσιών σε ελεγχόμενα σημεία. Η ομοφυλοφιλία αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, κανένας άνδρας ή γυναίκα δεν χαρακτηρίζεται ούτε στιγματίζεται από τις ερωτικές του προτιμήσεις και απολαμβάνουν όλοι ισότιμα δικαιώματα.

 

Στο σπίτι της Αννας Φρανκ

Αναπόσπαστα δεμένο με τα παιδικά μας χρόνια το συγκινητικό «Ημερολόγιο» της Αννας Φρανκ, γράφτηκε στο μικρό δωματιάκι όπου κρυβόταν για δύο χρόνια με την οικογένειά της μέχρι που τους πρόδωσαν στους ναζί, στη σοφίτα του σπιτιού στην εβραϊκή συνοικία Jordaan, που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο-χώρο μνήμης. Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες σε όλον τον κόσμο και συγκίνησε εκατομμύρια παιδιά και μεγάλους.

 

Η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια

 

«Τσουγκρίστε τα ποτήρια στην υγειά των “κοριτσιών” του Αμστερνταμ» τραγουδούν οι ναύτες του λιμανιού της πόλης σ’ ένα παλιό τραγουδάκι του Ζακ Μπρελ. Η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια, η Red Light District, υπάρχει από τον 13ο αιώνα, και χάρη στη διακριτική αστυνόμευση είναι ίσως το πιο ασφαλές κομμάτι της πόλης. Είναι το μόνο μέρος της πόλης όπου επιτρέπεται η πορνεία και εκεί βρίσκονται τα Sex Shops αλλά και τα μουσεία Erotic και Hash & Marihuana, καθώς και οι βιτρίνες των κοριτσιών που κατά δεκάδες εκθέτουν τις χάρες τους στις φωτισμένες με έντονο κόκκινο νέον βιτρίνες.

Πηγή:tovia.gr