1

Άλλη μια χρονιά φεύγει, άλλη έρχεται…

Της Χρύσως Αντωνιάδου

Άλλη μια χρονιά φεύγει, άλλη μια χρονιά έρχεται. Γεμάτη όνειρα, προσδοκίες, μικρές και μεγάλες. Όνειρα που ίσως και να μην εκπληρωθούν ποτέ, προσδοκίες που πιθανόν να αποδειχθούν ψεύτικες. Κι όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και εμείς ελπίζουμε… Πως όλα θα πάνε καλά, όπως εμείς τα θεωρούμε καλά, όπως εμείς τα θέλουμε να είναι καλά.

Τα καλά και όμορφα όμως βρίσκονται στα πολύ απλά, στα μικρά, στα πολύ μικρά. Τα μεγάλα είναι πολλές φορές ψεύτικα, φτιασιδωμένα, γεμάτα στολίδια φανταχτερά που μας χαροποιούν μόνο για λίγο, για πολύ λίγο. Όπως τους ψεύτικους φανταχτερούς υποκριτές ανθρώπους!

Τα μικρά έχουν σημασία, εκείνα μας γεμίζουν κάθε μέρα τις άδειες μπαταρίες και συνεχίζουμε να ζούμε και να ελπίζουμε. Ποια είναι τα μικρά; Για τον καθένα είναι διαφορετικά, πολύ ξεχωριστά, όμως πολύ σημαντικά. Για μένα, για σένα, για τον φίλο και τη φίλη είναι άλλα, για τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον συνεργάτη είναι άλλα.

Το μικρό έχει όμως πάντα τη χάρη του. Ο αχνιστός καφές χωρίς ζάχαρη στην πλατεία της πόλης, ο περίπατος στην παραλία της Λεμεσού, οι αχτίνες του ήλιου να λαμπυρίζουν πέφτοντας στη θάλασσα και να δημιουργούν τη δική τους μαγεία.

Ο πρωινός περίπατος με τον σκύλο στη γειτονιά, η γυμναστική με τη Φανή και η ρεφλεξολογία με τη Γεωργία. Όλα είναι μικρά και αθώα, αλλά το καθένα έχει την αξία του.

Μικροί και αδύναμοι

Γιατί οι άνθρωποι είναι μικροί και αδύναμοι, ακόμη κι αν νομίζουν πως είναι πανίσχυροι, πως έχουν τεράστια δύναμη και μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Ο άνθρωπος είναι ανίσχυρος μπροστά στο θείο, το σύμπαν, τις δυνάμεις της φύσης, τις ασθένειες. Είναι μικρός και ανίσχυρος και ίσως, λέω ίσως, το αντιλαμβάνεται όταν πέσει στο κρεβάτι με κατάθλιψη, ο καρκίνος και η ασθένεια του χτυπήσουν την πόρτα, βέβαια μετά ξεχνά και συνεχίζει ακάθεκτος…

Η σημαντικότητα του ανθρώπου βρίσκεται στο χαμόγελο, στο πλατύ του χαμόγελο, στη ζεστή του χειραψία, στα όμορφά του λόγια, στη θετικότητα και στη ζεστασιά του. Ο άνθρωπος είναι σημαντικός όταν ξέρει να παίζει, να γελά, να μιλά με τα παιδιά, να βλέπει τα όμορφα στους ανθρώπους, να είναι καταδεκτικός και σοφός. Η σοφία δεν κρύβεται στις περγαμηνές και στα πτυχία των πανεπιστημίων αλλά στα μαθήματα και τα παθήματα της ζωής. Και τη ζωή ο καθένας μας τη μαθαίνει και την παθαίνει με το δικό του τρόπο, τη δική του αντίληψη και τον δικό του μέτρο.

Η σοφία… Αλλοίμονο σε αυτούς που δεν την έμαθαν, και δεν την έχουν κάνει τρόπο ζωής. Σοφός είναι ο γέροντας στο καφενείο του χωριού, η θεία που έζησε δύσκολα χρόνια, ο χωρικός που πέρασε ιστορικές εποχές.

Τι αισθανόμαστε

Πρωτοχρονιά. Δίνουμε και παίρνουμε ευχές για καλύτερο και δημιουργικό έτος, με υγεία και χαρά. Τυποποιημένες ευχές, απλά για να λέγονται. Πόσο όμως τις νοιώθουμε μέσα μας; Πόσο ανοικτοί είμαστε στο να δεχθούμε την υγεία και χαρά στη ζωή μας;

Oι αρρώστιες έρχονται και μας βρίσκουν, ναι μας βρίσκουν εκεί που δεν τις περιμένουμε για να προετοιμαστούμε, γιατί είμαστε τρωτοί στα αρνητικά σχόλια, στους αρνητικούς ανθρώπους και στις αρνητικές συμπεριφορές. Οι ασθένειες είναι για αυτούς που ανοίγουν τον δρόμο, ηθελημένα ή άθελά τους και τις … καλωσορίζουν.

Δοκιμάστε να μην τις λαμβάνετε υπόψη, να προχωρείτε τη ζωή σας σαν να μην τις βλέπετε και τα πάντα θα πάνε καλύτερα. Δεχθείτε τη χαρά, τη μεγάλη χαρά σε όσα υπάρχουν γύρω μας και μέσα μας.

Τα παιδιά γιατί είναι συνήθως χαρούμενα; Γιατί είναι ανέμελα, γιατί δεν βλέπουν τους υποτιθέμενους κινδύνους. Εσύ όμως και εγώ και εσύ και ο άλλος; Κατασκευάζουμε σενάρια φαντασίας και πιανόμαστε από αυτά, και ζούμε για αυτά και είμαστε σίγουροι πως θα πραγματοποιηθούν!

Ό,τι σκέφτεσαι είσαι!

Για αυτό δεν είμαστε χαρούμενοι, είμαστε μίζεροι, είμαστε ηττοπαθείς. Τελικά ό,τι σκέφτεσαι είσαι!

Έτσι, λοιπόν μάθε να σκέφτεσαι τα όμορφα, να δίνεις αξία στα μικρά που γίνονται μεγάλα. Όπως συνηθίζω να λέω, πάρε τη ζωή από τη μαλλιά, δώσε της ένα δυνατό χαστούκι και μην της επιτρέπεις να σου χαλά τη στιγμή, τη μέρα, τον χρόνο σου. Γιατί το κάθε λεπτό είναι πολύτιμο, σημαντικό, όπως σημαντικός, πολύ σημαντικός είσαι και εσύ!

Μια νέα χρονιά έρχεται. Καλώς την να ορίσει! Με τις μεγάλες προσδοκίες και τα μεγάλα όνειρα. Με τα μεγάλα λόγια και τα μικρά έργα. Συνηθίσαμε… Όμως, εμείς κάνουμε την τύχη μας, ή τουλάχιστον εμείς τη διαχειριζόμαστε.

Έτσι, λοιπόν πάψε να πιστεύεις στα λόγια των ανθρώπων που παίζουν τη ζωή σου στο …κουμάρι της πολιτικής και εκείνων που χαραμίζουν τα νιάτα σου σε κουρέματα και μετοχές μηδαμινής αξίας. Πάρε εσύ τη ζωή σου στα χέρια σου, χάραξε πορεία και άσε τους άλλους να θεωρούν πως αποφασίζουν για εσένα.

Πάντα ζωντανοί

Μια νέα χρονιά. Τι να ευχηθώ; Να σηκώνομαι το πρωί και να στέκομαι στα πόδια μου, να μπορώ να αναπνέω καθαρό αέρα, να χαίρομαι που είμαι ζωντανή και να βλέπω το παρόν με αισιοδοξία. Σίγουρα υπάρχουν τα δύσκολα, τα άσχημα, οι προκλήσεις και οι ανατροπές. Όμως τις βλέπω με χαμόγελο και τις αρπάζω ως ευκαιρίες για να ξεκαθαρίζω ανθρώπους και καταστάσεις.

Τι να σου ευχηθώ; Να είσαι δυνατός άνθρωπος, να εργάζεσαι για να ζεις καλά και όχι να ζεις για να εργάζεσαι. Να χαμογελάς, να αγκαλιάζεις, να δέχεσαι τη ζωή, με τα πάνω και τα κάτω της και να επιλέγεις ανθρώπους θετικούς.

Γιατί δεν αξίζει να παίρνουμε τη ζωή στα σοβαρά! Όχι δεν αξίζει. Αξίζει να την παίρνουμε απ’ την καλή και την ανάποδη και να διαλέγουμε την καλή, την πολύ καλή ή να την κάμνουμε εμείς όπως θέλουμε!

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Μια χρονιά γεμάτη υγεία, γιατί χωρίς υγεία δεν υπάρχει τίποτα! Μια ζωή γεμάτη αγκαλιές, ανθρώπους θετικούς και όμορφους στην ψυχή. Καλή χρονιά! Γιατί η καλή χρονιά από την πρώτη του χρόνου φαίνεται και πολλά πολλά όνειρα, μικρά και όμορφα. Για καλύτερες μέρες, πιο όμορφους ανθρώπους, καλύτερα λόγια. Μπορεί η ομορφιά και η καλοσύνη να είναι για τον καθένα μας κάτι ξεχωριστό. Μπορεί να μην βρίσκουμε όλοι το ίδιο όμορφο κάτι, κάποιον ή κάποιους. Όμως είναι για όλους το ίδιο να ξέρουμε πως όλα γύρω μας έχουν μια μοναδική ομορφιά όταν τα αγγίζουμε με την καρδιά και την ψυχή μας.